Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Ministerul Sanatatii, anunt de ultima ora despre ivermectina. Se foloseste ca tratament pentru COVID?

Ministerul Sanatatii a postat pe pagina de Facebook un mesaj in care explica ce se intampla cu ivermectina.

“Luati medicamente doar la recomandarea medicului!

Ivermectina este un medicament antiparazitar utilizat atat in medicina veterinara cat si in medicina umana.

In prezent, nu exista niciun studiu randomizat* cu privire la ivermectina si COVID-19 publicat intr-o revista de specialitate care sa fi urmarit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) si sa fi observat vreun beneficiu in privinta acestuia.

Studii preclinice (pe animale) si clinice observationale ofera indicii ca ivermectina ar putea fi utila in tratamentul pacientilor cu COVID-19, insa aceste date trebuie confirmate prin alte studii.

Administrarea medicamentelor fara o recomandare a unui medic poate fi daunatoare sanatatii.

Un medicament odata administrat poate genera efecte benefice, poate sa nu aiba niciun efect sau sa genereze efecte negative. Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevarat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt in curs.

* Intr-un studiu randomizat controlat placebo jumatate din pacientii urmariti primesc tratamentul pe care il investigam si cealalta jumatate (impartirea fiind aleatorie) primeste un placebo. Nici cercetatorii, nici pacientii nu stiu ce au primit de fapt pana la sfarsitul perioadei de studiu (ceea ce calificam ca fiind „dublu orb”).”, scrie in mesajul postat pe Facebook.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *