Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Turnul Eiffel

Turnul Eiffel, un reper parizian care este, de asemenea, o capodopera tehnologica in istoria constructiilor.

Turnul a fost conceput ca element central al Targului Mondial din Paris din 1889 si a fost menit sa comemoreze centenarul Revolutiei Franceze si sa prezinte priceperea mecanica moderna a Frantei pe o scena mondiala.

Nimic asemanator Turnului Eiffel nu fusese construit vreodata; era de doua ori mai inalt decat cupola Sfantului Petru din Roma sau Marea Piramida din Giza. Spre deosebire de astfel de monumente mai vechi, turnul a fost ridicat in doar aproximativ doi ani (1887–89), cu o forta de munca mica, la un cost mic.

Turnul in sine are o inaltime de 300 de metri. Se sprijina pe o baza inalta de 5 metri iar o antena de televiziune deasupra turnului ii confera o inaltime totala de 324 metri.Turnul Eiffel a fost cea mai inalta structura din lume pana la varful cladirii Chrysler din New York în 1929.

De la deschiderea sa in 1889, Turnul a primit peste 300 de milioane de oameni si inca intampina aproape sapte milioane de vizitatori pe an.

Cand Gustave Eiffel si-a proiectat turnul omonim, a inclus in mod inteligent un apartament privat pentru el insusi, unde a gazduit oaspeti celebri, precum Thomas Edison. Apartamentul este acum deschis publicului.

Turnul a fost construit cu intentia de a arata priceperea industriala a Frantei in timpul Targului Mondial, dar planul era sa-l darame dupa 20 de ani. Eiffel pusese in mod inteligent o antena radio si un transmitator de telegraf fara fir in Turn, iar guvernul a decis in cele din urma ca este prea util pentru demolare.

La fiecare sapte ani, aproximativ 60 de tone de vopsea sunt aplicate pe turn. Nu numai ca mentine asa-numita Doamna de fier (La dame de fer) aratand bine, dar ajuta ca fierul sa nu rugineasca.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *