Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Stâna Ștefanu de pe Transalpina a fost incendiată: ”Oamenii răi i-au dat foc și a ars din temelii”

Stâna Ștefanu de pe Transalpina a ars din temelii. Băcița Mărioara Babu, proprietara popasului turistic, a făcut anunțul vineri seară pe pagina de Facebook.

Situată la 18 kilometri de Rânca şi la 10 kilometri de Obârşia Lotrului, stâna este afacerea de familie a Mărioarei și a lui Gheorghe Babu, ciobani de loc din Novaci, care au în grijă 600 de oi.

De șase ani, aceștia primeau turiștii la ei și le puneau pe masă pastramă de oaie la ceaun, tocană de oaie, mămăligă cu brânză și smântână, caș, jintiță (amestec de zer şi de urdă), sirop de muguri de brad amestecat cu apă de izvor. Tot aici erau de cumpărat și produse apicole, dar și gemuri și dulcețuri. De asemenea, Stâna Ştefanu a primit şi certificarea de „Produs tradiţional“ pentru „tocana de oaie“.

Exista, de altfel, și un muzeu cu diverse obiecte tradiționale. Acum, însă, un incendiu a distrus stâna. Băciţa Măioara Babu spune că incendiul a fost provocat de persoane rău intenţionate. Femeia speră ca polițiștii să găsească făptașii și le promite turiștilor că până în sezonul viitor va amenaja un nou complex turistic.

„Vă obişnuisem să vă pun pe facebook numai lucruri frumoase despre Stâna mea dragă, despre munte şi frumuseţile lui, vă dau o veste tristă dragii mei turişti… Stâna care v-a întâmpinat pe toţi cu atâta drag… Oamenii răi, oamenii fără Dumnezeu i-au dat foc şi a ars din temelii… Sunt oameni care ATÂT AU PUTUT, ATÂT AU FĂCUT. Au dat foc la o stână şi şi-au bagat sufletul în păcat, dar dragii mei, n-au dat foc unui NUME. Numele STÂNA ŞTEFANU rămâne…

Au crezut că mă îngenunchează dacă fac acest gest… Vă spun eu că NU… Ma ridic mai sus si daca Dumnezeu mă ajută la început de sezon vă aştept cu Stână nouă… Dumneavoastră să veniţi sănătoşi că eu am să vă primesc din nou cu acelaşi zâmbet şi cu acelaşi drag. STÂNA ŞTEFANU nu va muri niciodată şi va dăinui mulţi ani…”, este mesajul Mărioarei Babu.

 

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *