Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Iuliana Tudor debutează în lumea filmului. Când va fi lansată prima producție documentară despre IA românească

Centrul de Creație, Artă și Tradiție, în colaborare cu Premium Agency și Televiziunea Română, lansează în premieră, marți, pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, prima producție documentară despre IA românească. Este vorba despre proiectul “Port, Valoare și Splendoare”, care se va difuza la TVR.

Proiectul prezintă publicului 5 episoade, difuzate începând din 1 decembrie, în fiecare duminică, prin intermediul cărora promovează cămașa tradițională românească.

IA poate fi descoperită, astfel, de la creație anonimă la simbol național, de la veșmânt până la semnificațiile ei, de la operă de artă până la produsul de serie.

Conceptul acestui film-premieră în România aparține Iulianei Tudor, prezentator și realizator, cu o carieră de peste 20 de ani în televiziune.

Proiectul își propune să exprime spiritul acestei țări, prin bogăția și semnificația ritualurilor conținute în procesul de realizare a iei, din fazele inițiale, până la finalizare, aducând, totodată, în atenția tuturor unul dintre cele mai valoroase elemente de identitate ale românilor.

IA românească a parcurs secole și a rămas extrem de vie în conștiința comunității, adaptându-se tuturor transformărilor sociale, istorice și tehnologice cunoscute de oameni de-a lungul timpului.

“Prin acest proiect am recreat IA care l-a inspirat pe Matisse atunci când a pictat La Blouse Roumaine. Port, Valoare și Splendoare este un film despre cămașa tradițională românească prin intermediul căruia înțelegem care este povestea cămășii noastre, de unde vine, cine sunt creatoarele fiecărui semn cusut și care este alfabetul așezat pe ie.

Un film care ne readuce aproape de simplitate, de ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi, de valorile și splendorile românești”, a spus  Iuliana Tudor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *