Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Ludovic Orban, declarații controversate despre tineri: „Adolescenții, «răspândaci» de virus”

Primul ministru Ludovic Orban este sigur că tinerii, mai precis adolescenții, sunt una dintre cele mai importante „surse” de răspîndire a coronavirusului.

Concret, premierul e de părere că adolescenții sunt „răspândaci” de virus, ei neinfectându-se la școală, ci în locurile în care nu sunt supravegheați.

Citește și: Lista noilor restricții care intră în vigoare astăzi. Se limitează circulația pe timp de noapte

„La şcoală nu se infectează, dar se infectează în alte locuri. Când nu sunt sub supravegherea părinţilor, bunicilor sau a profesorilor. Şi, slavă Domnului, sunt destule ocazii în care tinerii sunt liberi, se întâlnesc…

Adolescenţii, nu numai la noi, în foarte multe ţări din Europa- astea sunt analize făcute- adolescenţii sunt… cum să zic… sunt ‘răspândaci’ de virus, pentru că ei nu dezvoltă forme grave, marea majoritate sunt asimptomatici, nu prezintă simptome vizibile, cu toate astea ei transmit virusul. Şi nenorocirea este că primii către care transmit virusul sunt părinţii, bunicii, care pot fi afectaţi într-o măsură foarte mare”, a spus Orban la B1 TV.

Măsura de stopare a petrecerilor

Orban a declarat că interzicerea circulației între 23-5 fără motive temeinice ține de organizarea de „petreceri”, care duc la apariția infectărilor cu Covid-19.

„Aceste restricţii nu le-am introdus numai noi. Noi chiar am aşteptat o perioadă să vedem în alte ţări dacă dau efecte. Şi se pare că dau efecte, pentru că, pe timpul nopţii, foarte mulţi tineri, adolescenţi şi nu numai, petrec. (…) Se făceau (petrecerile de noapte- n.r) în toate locurile posibile. Eu n-am fost convins de la început de utilitatea acestor restricţii.

Până într-o seară, când m-am întors pe la 12 noaptea acasă, în Dobroeşti, (…) şi în două locuri am văzut grupuri de adolescenţi care pe stradă stăteau. Nu era nici măcar în parc sau… pur şi simplu stăteau pe stradă împreună, beau o bere…

Fără mască, fără nimic. Acolo, cum erau aşa grupaţi, dacă era unul singur dintre ei bolnav, cu siguranţă îi îmbolnăvea pe jumate din ceilalţi. Ei se duceau acasă şi-şi îmbolnăveau părinţii, bunicii. E un factor de risc major”, a explicat Orban.

Orban a precizat că deschiderea şcolilor depinde de evoluţia pandemiei de Covid. „Totul depinde de evoluţia pandemiei. Noi ne dorim ca toţi elevii să se întoarcă în clasă, noi ne dorim ca învăţământul să se desfăşoare în clasă. Pe de altă parte, nu putem să facem abstracţie de ceea ce se întâmplă în România din punct de vedere pandemic”, a explicat Ludovic Orban.

Nu rata: Cele mai mari surse de infectare cu noul coronavirus. Ce a descoperit un medic român după ce a vorbit cu pacienții

Sursa

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *