Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Acuzat că și-a violat fiica vitregă, președintele T.A.T.A. a fost plasat în arest la domiciliu. Cum a scăpat de arestul preventiv + Ce probe s-au adunat

CANCAN.RO prezintă, în exclusivitate, situația actuală a președintelui Asociației T.A.T.A., Bogdan Drăghici, care, timp de un an și o lună, a stat în arest preventiv pentru acuzațiile aduse de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu fiicele sale minore. Mai precis, Drăghici ar fi abuzat de copilele pe care le avea în grijă. În acest dosar, președintele T.A.T.A. ar fi fost „turnat” chiar de fosta sa soție, de copile, dar și de alte persoane, care acum sunt martori în cauză.

În luna octombrie, Tribunalul București a stabilit, definitiv, plasarea în arest la domiciliu a lui Bogdan Drăghici. Asta după ce, inițial, instanța care judecă pe fond dosarul bărbatului a stabilit prelungirea măsurii arestării preventive cu încă o lună.

Acea decizie a fost contestată de avocații șefului T.A.T.A., iar Tribunalul a stabilit că, după un an și o lună de arest preventiv, el nu mai prezintă riscuri, dacă se află sub măsura arestului la domiciliu.

Explicațiile instanței

„Din încheierea contestată rezultă că măsura arestării preventive a fost analizată în principal prin raportare la gravitatea și amploarea infracțiunilor reținute în sarcina inculpatului, valorile sociale pretins lezate în cauză, rezonanța pe care astfel de fapte o au în societate, care nu s-a diminuat sau nu a încetat în intervalul de timp scurs de la luarea măsurii privative de libertate și până în prezent, precum și la calitatea sub care inculpatul a devenit cunoscut în rândul opiniei publice, de președinte al Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor – T.A.T.A.)”, arată Tribunalul, față de decizia Judecătoriei Sectorului 2, de prelungire a măsurii arestării preventive. (VEZI AICI: A POVESTIT ANCHETATORILOR LA CE PERVERSIUNI O SUPUNEA PREȘEDINTELE T.A.T.A. ATENȚIE, DETALII CU UN PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL)

Bogdan Drăghici poza într-un tată exemplar

Examinând în aceste coordonate cauza, judecătorii de la instanța de control judiciar apreciază că, la acest moment, menținerea măsurii arestului preventiv față de Bogdan Drăghici „nu mai este necesară, măsura preventivă a arestului la domiciliu fiind suficientă pentru a asigura buna desfășurare a procesului”.

„Nu se mai justifică menținerea măsurii arestării preventive”

Judecătorii de la instanța de control judiciar subliniază că gravitatea faptelor pentru care „Drăghici Gheorghe-Bogdan a fost trimis în judecată, deși una foarte ridicată, nu poate fi invocată de fiecare dată când se analizează măsura preventivă, în condițiile în care inculpatul se află deja încarcerat de aproximativ 1 an și o lună”.

În context, judecătorii de la instanța de control judiciar rețin că „arestarea preventivă nu are nici rolul de a sancționa un comportament presupus neconform cu legea penală și nici funcția de exemplaritate (acestea fiind exclusiv atribute ale pedepsei), măsura impunându-se a fi menținută doar în condițiile în care, realmente, printr-o altă măsură mai ușoară nu se poate asigura buna desfășurare a procesului penal”.

„Perioada în care inculpatul s-a aflat în arest preventiv și situația concretă a acestuia, care se află la primul conflict cu legea penală și cu o îndelungată carieră profesională, conduc la concluzia că, la acest moment, nu se mai justifică menținerea măsurii arestării preventive, în considerarea respectării principiului proporționalității, care trebuie analizat în strânsă legătură cu oportunitatea măsurii preventive”, se mai arată în dosar. (NU RATA: RAPORT DUR ÎMPOTRIVA PREȘEDINTELUI T.A.T.A., ACUZAT CĂ ȘI-A ABUZAT SEXUAL FIICA VITREGĂ: ”INCULPATUL ARE PROBLEME SERIOASE! REABILITAREA LUI VA FI GREU DE REALIZAT”)

Probe validate, dosar în linie dreaptă

„La momentul de față, când urmărirea penală și procedura camerei preliminare au fost finalizate, iar dosarul se află în faza de cercetare judecătorească, măsura arestării preventive nu se mai impune a fi menținută în continuare față de împrejurarea că nu există posibilitatea ca inculpatul să influențeze buna desfășurare a urmăririi penale, existând riscul ca măsura preventivă să se transforme într-o executare anticipată a pedepsei.

Este adevărat că inculpatul a avut în cursul urmăririi penale o poziție de negare a faptelor imputate, însă, în opinia judecătorilor de la instanța de control judiciar, nu i se poate reproșa inculpatului susținerea nevinovăției sale și nici concluziona că numai prin recunoașterea vinovăției ar da dovadă de modificare a conduitei sale procesuale”, mai explică judecătorii în documentul instanței.

Nu ar fi probe că va repeta faptele

„Astfel, în condițiile în care nu există indicii din care să rezulte că inculpatul Drăghici Gheorghe Bogdan ar încerca să se sustragă de la judecată sau că urmează să influențeze pe ceilalți participanți la procesul penal, judecătorii de la instanța de control judiciar apreciază că în cauză sunt îndeplinite condițiile pentru înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura preventivă a arestului la domiciliu”, se mai arată în dosar.

Judecătorii cred că Bogdan Drăghici nu va încerca nicicum să influențeze în vreun fel cursul audierilor sau al cercetării judecătorești, caz în care ar oferi un motiv suficient pentru rearestarea sa.

„Totodată, apreciază că, prin obligațiile impuse inculpatului (…) se asigură desfășurarea în continuare în bune condiții a procesului penal, împiedicarea sustragerii de la judecată și prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni, prin această măsură preventivă înlăturându-se posibilul risc al influențării martorilor, celorlalți participanți la comiterea infracțiunilor, precum și a celorlalți subiecți procesuali. (CITEȘTE AICI: CUM RĂSPUNDE PREȘEDINTELE T.A.T.A. ACUZAȚIILOR DE VIOL)

Mai mult, eventualitatea înlocuirii acestei măsuri preventive cu măsura arestării preventive în ipoteza nerespectării obligațiilor impuse, constituie, în opinia judecătorilor de la instanța de control judiciar, un impediment important pentru inculpat în a încerca să zădărnicească buna desfășurare, în continuare, a procesului penal ori aflarea adevărului în cauză”, încheie Tribunalul motivarea lăsării în arest la domiciliu a șefului T.A.T.A.

Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor – T.A.T.A. este o entitate care, de-a lungul timpului, a militat pentru drepturi egale între mămici și tătici în familie, inițiind mai multe acțiuni în acest sens. Unele dintre ele au vizat instituirea Zilei Tatălui sau sesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în privința unor declarații sau intenții ale autorităților care ar fi fost defavorabile tăticilor.

Președintele T.A.T.A, Bogdan Drăghici, a primit, în august 2019, un mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, fiind bănuit că ar fi violat și agresat sexual un minor. Mandatul a fost prelungit succesiv, până la decizia de plasare în arest la domiciliu.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Sursa

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *