Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Ce înseamnă pentru Bucureşti intrarea în scenariul roşu! Se închid şcolile, măştile devin obligatorii în spaţii deschise. Lista noilor măsuri

Intrarea Capitalei în scenariul roşu presupune o serie de măsuri decise de autoritățile locale și nu numai. Închiderea școlilor, a sălilor de jocuri de noroc, a teatrelor și cinematografelor, dar și purtarea măștilor de protecție în toate spațiile deschise se numără printre noile reguli pe care locuitorii din București, dar și cei care îl vor tranzita trebuie să le respecte. Premierul Ludovic Orban a făcut declarații de presă despre situația delicată în care a ajuns Capitala după ce rata de infectare cu coronavirus a ajuns la peste 3 la mie.

Ludovic Orban, despre scenariul roșu în Capitală

Într-un interviu oferit în această seară, premierul a subliniat că măștile de protecție devin obligatorii și în spațiile deschise, cursurile se vor desfășura online, iar teatrele, cinematografele, cafenelele și restaurantele la interior se închid.

“În conformitate cu prevederile legale, DSP transmite către prefectură, în termen de 24 de ore, prefectura convoacă Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență în termen de maxim 48 de ore. Prefectul Bucureștiului va convoca reuniunea Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, va constata depășirea pragului de 3 la mie și luarea măsurilor care sunt stabilite prin prevederile legii. Principalele măsuri sunt cunoscute. Obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise sau închise, suspendarea cursurilor școlare și organizarea cursurilor online întoate școlile, suspendarea activităților în teatre, cinematografe, restaurante, cafenele în spații închise, a declarat Ludovic Orban, relatează jurnaliștii de la observatornews.ro.

Prim-ministrul a a mai precizat: “După părerea mea, odată ce DSP a transmis rata de 3,02 la mie nu se mai poate întoarce situația”. Întrebat despre carantinarea Capitalei, Ludovic Orban a spus că este prematur să se discute despre acest lucru, dar cert este că 14 zile aceste măsuri vor fi în vigoare”.  În București, incidența cazurilor în ultimele 14 zile la mia de locuitori este la 3,02, în creștere cu 0,27 față de ziua precedentă, potrivit bilanțului transmis de Grupul de Comunicare Strategică.

Ce înseamnă pentru Bucureşti intrarea în scenariul roşu

Guvernul în cursul acestei săptămâni prin hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, dar și noile restricții stabilite de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Dintre acestea, o serie vizează localitățile unde este depășită rata de 3 la mie și aplicarea scenariului roșu. Printre estricțiile aferente acestui scenariu se numără:

– masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, nu doar în cele aglomerate;
– cinematografele și instituțiile de spectacole se închid;
– sunt interzise spectacolele și concertele;
– se închid restaurantele și cafenelele;
– pot funcționa doar restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, însă doar pentru clienții cazați în respectivul hotel;
– se închid sălile de jocuri de noroc.

Află și: Încă 60 de români au murit, în ultimele 24 de ore, uciși de noul coronavirus. 749 de pacienți sunt internați la ATI

Prefectul Gheorghe Cojanu: 3,02 e foarte puțin depășit”

Hotărârea de Guvern prevede că în maximum 48 de ore de la atingerea acestei rate de infectare, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgenţă trebuie să se întâlnească pentru a constata” incidența și ca să pună în aplicare măsurile care se sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile. Cu toate acestea, prefectul Bucureștiului Gheorghe Cojanu a declarat pentru edupedu.ro că nu are în vedere să convoace astăzi Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, pentru că 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea”.

În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă judetene și cel municipal se întrunesc, după depășirea unei rate de 3. Deci dacă astăzi s-a anunțat, 48 de ore înseamnă luni și marți. 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea”, a spus Gheorghe Cojanu.

O decizie privind închiderea școlilor va fi luată mâine Hotărârea adoptată de Guvern nu are prevederi foarte clare cu privire la desfășurarea cursurilor. Ministrul educației, Monica Anisie, a spus că trecerea tuturor unităților de învățământ în scenariul roșu va fi decisă de Comitetul pentru Situații de Urgență, însă până atunci, adică luni, cel puțin, elevii vor merge la școală în funcție de scenariul stabilit pentru fiecare unitate.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *