Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Românii vor trebui să completeze, la aeroport, o nouă declarația pe proprie răspundere

Numărul mare de cazuri de infectare cu noul coronvirus în ultimele zile, recordul fiind înregistrat joi, 8 octombrie, cu peste 3.000 de pacienți, au impus măsuri noi de precauție, din partea autorităților. Astfel, românii vor completa, din nou, o declarație pe proprie răspundere. O vor face persoanele care vin în țară.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit, joi seară, care categorii de persoane vor fi exceptate de la măsura carantinei aplicate celor care ajung în România din ţări cu risc epidemiologic ridicat, precum şi suspendarea zborurilor către acestea. Un nou document sub forma unei declarații pe propria răspundere va trebui completat de toate persoanle care se întorc în țară pe aeroportul Otopeni, anunță rtv.net.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, luni seară, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat de infectare cu noul coronavirus decât al ţării noastre se impun o serie de reguli. Astfel, cei care stau trei zile trebuie să prezinte la intrarea în ţară un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore, iar cei care vor să stea pe termen mai lung vor intra în carantină 14 zile.

Nouă declarație pe proprie răspundere. Starea de alertă a fost prelungită

Persoanele care vin în România trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere – iar acest lucru se poate face şi online pentru cei care sosesc pe aeroporturi. „Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de joi, 8 octombrie, Hotărârea numărul 48 privind stabilirea excepţiilor de la măsura carantinei ce se aplică persoanelor care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic precum şi pentru suspendarea zborurilor către acestea”, a transmis, joi seară, Grupul de Comunicare Strategică.

Hotărârea stabileşte, printre altele, suspendarea zborurilor spre şi dinspre România, efectuate de operatorii economici din aviaţie, dinspre şi spre statele prevăzute în lista ţărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, aprobată prin hotărârea CNSU nr. 47 din 05.10.2020, cu excepţia celor spre şi dinspre statele membre ale Uniunii Europene, Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Emiratelor Arabe Unite şi Qatar.

Un nou document sub forma unei declarații pe propria răspundere va trebui completat de toate persoanle care se întorc în țară pe aeroportul Otopeni. Toate persoanele care ajung pe teritoriul țării noastre trebuie să dețină actul oficial, conform căruia acceptă perioada de izolare, carantinare sau spitalizare, după caz. Pasagerii pot completa, de pe orice dispozitiv electronic conectat la internet, datele declarației pe proprie răspundere solicitate de platformă, în vederea procesării lor și stabilirii de către direcțiile de sănătate publică a măsurilor care se impun. Pentru eficientizarea fluxului pasagerilor, transmiterea datelor către punctele DSP din aeroport se poate face oricând, recomandabil chiar odată cu planificarea călătoriei spre România.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *