Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

O străbunică de 73 de ani a devenit simbolul protestelor din Belarus. Momentul în care îi înfruntă pe scutieri s-a viralizat. VIDEO

Nina Bahinskaia, o străbunică de 73 de ani, a devenit eroină în Belarus, după ce s-a făcut remarcată în timpul protestelor din acesta țară, care au început acum aproape o lună.

După alegerile din 9 august, oamenii au ieșit în stradă acuzând fraudarea scrutinului. Președintele Alexandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a declarat că nu are intenția de a demisiona și neagă frauda electorală.

Potrivit BBC, printre cei care au ieșit în stradă s-a aflat și străbunica Nina. Atunci când o întrebi, se prezintă drept „activistă a opoziției”. A fost filmată în timp ce-i sfida pe polițiștii. Cu un steag în mână, femeia înainta în fața lor, făcându-i să se dea câțiva pași în spate. „Mă plimb”, le-a spus ea, stârnind râsetele protestatarilor.

Unul dintre cei mai activi participanți

Sursa citată mai scrie și că Nina este printre cei care participă activ la marșurile de protest în care este cerută demisia lui Lukașenko. „Nu vrea să plece. E un om bolnav. E un psihopat controlat de oamenii de la Moscova”, spune ea. Vechiul steag al Belarusului a devenit un simbol al protestelor și poți fi arestat doar dacă ești văzut ținându-l înn mână. În timpul unui protest, un scutier i-a confiscat Ninei steagul. Femeia a ripostat, chiar l-a lovit pe unul dintre polițiști, scrie Digi24.

„Dacă ești atacat și ți se fură lucrurile, nu spui mulțumesc”, explică ea. Acum, oamenii o aplaudă când o văd pe stradă și îi scandează numele” ”, explică ea.

„Când v-am văzut, ați devenit o inspirație”, i-a spus o tânără. „V-am văzut și vrem să fim ca dumneavoastră”, i-a spus o alta. „Este eroina vremurilor noastre”, spune o altă participantă la proteste.

Nina are și contestatari

„Ați găsit o babă pe jumătate nebună și o urmați. Schimbarea ar trebui făcută în alt fel. Nu există nimeni care să-l înlocuiască pe Lukașenko acum. Pe cine să pui în loc?”, spune o femeie.

Nina nu se consideră un erou. „E datoria oricărui om normal. Nu suntem sclavi. Oamenii trebuie să fie liberi”, spune ea.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *