Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Valentin Ionașcu mulțumește pandemiei că a putut să cunoască România. “Suntem turiști în țară și ne bucurăm să redescoperim cât e de frumoasă”

Pandemia de COVID-19 are, se pare, și părți bune. Spune arhitectul Valentin Ionașcu, care din cauza restricțiilor din ultima perioadă s-a văzut nevoit să-și facă vacanțele în țara natală. Tânărul ne-a declarat că în această vară a descoperit locuri de a căror existență nu știa și că va continua să fie turist în țara lui și în următoarea perioadă.

Presupun că în această perioadă ți-au scris mulți oameni ca să-ți ceară sfatul despre cum să-și poată amenaja casa astfel încât să creeze un spațiu ideal. E ceva ce ar trebui să respectăm cu toții pentru a avea casa ideală?

– Deviza mea, în toate spațiile pe care le proiectez, este funcționalitatea. Casa ideală trebuie să răspundă în cel mai bun mod nevoilor corect identificate, așadar este foarte important să acordăm atenție modului în care fiecare încăpere servește scopului cu care a fost gândită. Deși prima impresie este mereu dată de designul pe care îl descoperim, prin urmare și amenajarea contează mult, adevăratul confort vine din exploatarea ușoară a zonei de locuit, din starea de bine pe care o avem atunci când simțim că totul este la îndemână.

După ce am fost nevoiți să stăm două luni în autoizolare, majoritatea caută acum să se mute la casă sau să-și cumpere un apartament cu o curte sau o terasă. Cum a fost în cazul tău? Te numeri printre fericiții care se bucură de o curte mare sau ți-ai transformat casa astfel încât familia ta să nu resimtă restricțiile?

– Sunt un norocos, într-adevăr, și asta pentru că am avut unde pleca din apartamentul nostru. În perioada stării de urgență ne-am mutat la părinții mei, în Galați, și ne-am bucurat pe deplin de locuitul la curte. Cel mai fericit a fost Achim, pentru el aceste luni au trecut ușor, deși a fost foarte curios de tot ce se întâmplă. Am constatat și eu că oamenii iau în calcul din ce în ce mai mult locuirea rurală și asta poate pentru că toată această perioadă ne-a forțat să ne adaptăm și să găsim soluții de a funcționa de la distanță.

Imediat ce s-a încheiat starea de urgență, ați reînceput filmările pentru “Visuri la cheie”, deci nu cred că ai mai avut timp de vreo vacanță. Ce ai decis cu soția ta pentru concediul de anul acesta? Sunteți turiști în țara voastră sau vreți să dați o fugă în străinătate?

– Într-adevăr am reînceput filmările, programul este destul de aglomerat și uneori imprevizibil, așadar nu ne-am făcut planuri de concediu în străinătate. Suntem turiști în țară și ne bucurăm să redescoperim, alături de Achim, cât este de frumoasă. Cele mai recent vizitate locuri au fost Grădina Zoologică din Târgu Mureș, Sovata și Parcul Dino, de la Râșnov. În septembrie avem programate câteva zile la mare. Weekendurile încercăm să le petrecem în natură, în locuri aproape de București și, deja, gândul ne zboară la vacanța de iarnă, când vom pune din nou plăcile de snowboard în picioare, în formulă completă.

– Ce îți lipsește cel mai mult în toată această perioadă de când este pandemie?

– Cel mai mult îmi lipsesc interacțiunea cu oamenii, apropierea, timpul petrecut împreună. Sunt o persoană extrovertită, mă simt foarte bine în medii aglomerate, agitate, așa că, uneori, tânjesc după vremurile în care nu știam ce înseamnă cu adevărat distanțare socială. Cred că perioada prin care trecem acum ne schimbă comportamentul. Involuntar am devenit mai rezervați în interacțiunea cu cei din jurul nostru, însă eu rămân optimist și sper că lucrurile se vor îmbunătăți și ne vom apropia din ce în ce mai mult de cum eram înainte de această pandemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *