Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Noua tulpină de coronavirus a ajuns și în România! „Mutație circulă și pe teritoriul țării noastre, fiind identificată la pacienți români din diverse regiuni”

Experții au descoperit o nouă tulpină de coronavirus, iar din primele cercetări se pare că aceasta ar putea fi de 10 ori mai contagioasă.

Tulpina a fost numită D614G, iar potrivit Organizației Mondiale a Sănătății acest tip a fost descoperită anterior în numeroase țări și a devenit varianta predominantă în Europa și Statele Unite. Însă OMS  susține că, până în prezent, încă nu există dovezi că tulpina produce o boală mai severă. (CITEȘTE ȘI: A FOST DESCOPERITĂ O NOUĂ TULPINĂ DE CORONAVIRUS! AR PUTEA FI DE 10 ORI MAI CONTAGIOASĂ)

În ultimul timp se pare că noua tulpină a fost detectată și la pacienții români. Aceasta este prezentă pe teritoriul țării de acum două luni. A fost descoperită într-un procent majoritar, de 96%, la pacienții din România testați în cadrul studiului desfășurat de MedLife pentru secvențierea genoamelor noului coronavirus, potrivit hotnews.ro.

„Mai mulți cercetători din Statele Unite și Marea Britanie au suspectat faptul că mutația D614G ar fi mai contagioasă întrucât, de la apariția acesteia – februarie 2020, în multe regiuni din lume a devenit forma dominantă a virusului. Aceștia au arătat că pacienții care sunt infectați cu forma D614G a virusului au o încărcătură virală mai mare, fapt care sugerează că forma respectivă de virus ar putea fi mai transmisibilă.”, a explicat biologul Dumitru Jardan, potrivit a1.ro. (VEZI ȘI:E OFICIAL! CARE SUNT SIMPTOMELE NOULUI CORONAVIRUS CARE SE POT OBSERVA PE FAȚA UNEI PERSOANE INFECTATE)

„Nu există date certe care să confirme mutație face virusul mai transmisibil”

Astfel, studiile derulate până acum pe culturi celulare au indicat că această formă a virusului produce titruri virale de până la 10 ori mai mari (respectiv între 2,6 și 9,3), fiind considerată o dovadă indirectă privind rata mai mare de infecțiozitate a virusului. Cu toate acestea, nu există date certe care să confirme că această mutație face virusul mai transmisibil. Ceea ce putem spune cu certitudine este faptul că această mutație circulă și pe teritoriul țării noastre, fiind identificată la pacienți români din diverse regiuni geografice ale țării.

De asemenea, informațiile actuale sugerează că mutația D614G nu reprezintă un factor mai mare de risc pentru mortalitate, așa cum o reprezintă vârsta pacientului sau prezența comorbidităților”, a mai spus biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator al laboratorului de Biologie Moleculară MedLife și coordonatorul științific al studiului.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *