Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 grade pe scara Richter s-a produs în Grecia

Un seism cu magnitudinea 5,1 a avut loc, luni dimineață, în largul insulei greceşti Hydra, în golful Saronic, situat în apropierea capitalei, conform Institutului de Geodinamică din Atena.

În urma cutremurului, nu au fost raportate victime sau pagube materiale, potrivit autorităţilor elene, citate de agenția Agerpres.

Mişcarea telurică a avut loc la ora locală 7:27 (4:27 GMT), iar epicentrul a fost stabilit la o adâncime de circa 90 de kilometri, la 53 de kilometri sud-est de insula Hydra.

Citește și: Cutremur în România, duminică dimineață. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut

Seismul a fost resimţit în Atena

Cutremurul s-a resimțit și în Capitală. Grecia este situată într-o zonă cu numeroase falii geologice, unde se produc frecvent cutremure, în special în zona mării, cel mai adesea nefiind înregistrate victime.

Cel mai recent seism letal consemnat în această zonă, cu magnitudinea 6,7, s-a produs în iulie 2017 pe insula Kos, din Marea Egee, provocând moartea a două persoane.

Reguli de siguranță în caz de cutremur

  • păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
  • preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
  • Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
  • rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
  • dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
  • nu fugiși pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
  • nu alergați în stradă.
  • dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
  • acordați primul ajutor persoanelor rănite.
  • în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Nu rata: Cutremur în România, sâmbătă dimineață. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *