Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Alexandru Rafila, declarații alarmante: „Probabil că 500.000 de români să fi avut deja Covid-19”

Profesorul Alexandru Rafila a făcut declarații alarmante. Medicul crede că probabil o jumătate de milion de români au avut coronavirus. 

Reprezentantul României la OMS a spus la Digi24 că este probabil ca „circa jumătate de milion de oameni din România să fi trecut deja prin boală”.

„Proabil că circa jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual, asta înseamnă undeva în jur de 2,5% și asta înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 și 10, între numărul de cazuri diagnosticate și numărul real de cazuri. Acest lucru a fost dovedit în toate țările care și-au încheiat studiile de seroprevalență. Al nostru este în curs de desfășurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2 – 3% seroprevalență, adică persoane care au trecut prin infecție în România”, a spus Rafila.

„Nicio țară nu este într-o astfel de situație”

„Nicio țară nu este într-o astfel de situație. Chiar regiuni care au trecut printr-un număr mare de infecții cu coronavirus nu depășesc 15 – 20%, iar la noi e undeva între 2,5 – 3%. Ca să putem vorbi de imunizare în masă trebuie să ne apropiem de 70% din populație trecută prin infecție, iar lucrul acesta s-ar întâmplă în câțiva ani de zile. Sperăm că această cifră să fie obținută prin vaccinare și nu prin îmbolnăvire”, a completat medicul.

Rafila a contrazis raportul ECDC, care anunța că „suntem pe locul trei după Luxemburg și Spania”: „Noi ne apropiem de cifra de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni, Spania e la 110, Luxembrug la 120, dar este extrem de mult dacă comparăm cu alte țări care au trecut printr-un număr mare de infecții, de exemplu Italia care are 6 – 7 cazuri. Avem foarte multe cazuri, într-adevăr, asta înseamnă că există o transmitere comunitară și că măsurile de sănătate publică nu și-au făcut efectul, fie populația nu este aderentă la recomandările autorităților și cred că mai avem de lucru în planul comunicării și convingerii oamenilor că trebuie să fie parte din acest proiect național de limitare a transmiterii, care trebuie să continue pe o perioada medie”.

Foto: Inquam Photos

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *