Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Peste o mie de persoane au fost reţinute în a treia seară de proteste în Belarus. Poliția a tras cu arme de foc în manifestanți

Peste 1.000 de persoane au fost reţinute în a treia seară de proteste din Belarus, a anunţat Ministerul de Interne de la Minsk, citat de Reuters, transmite News.ro.

Potrivit sursei citate, 51 de protestatari şi 14 membri ai forţelor de ordine au fost răniţi în timpul protestelor.

Poliţia din Belarus a transmis că a tras cu arme de foc în manifestanţii, în urma confruntărilor o persoană fiind rănită.

Începând de duminică seară, mii de oameni au ieșit pe străzi în mai multe orașe din Belarus pentru a protesta împotriva realegerii preşedintelui autoritar Alexandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

Dispersaţi în mod violent de Poliţie, cu grenade şi gloanţe de cauciuc, aceste manifestaţii s-au încheiat cu mii de arestări şi au provocat moartea unei persoane şi peste 250 de răniţi, potrivit cifrelor oficiale.

În noaptea de marţi spre miercuri, protestatarii „agresivi”, înarmaţi cu bastoane metalice, au atacat poliţişti la Brest, în sudul ţării, potrivit unui comunicat al Poliţiei din Belarus.

După împuşcături de avertizare „care nu i-au oprit” pe atacatori, poliţiştii „au fost nevoiţi să tragă cu arme de foc” pentru „a-şi proteja viaţa”, potrivit aceleiaşi surse. „Un agresor a fost rănit”, a precizat comunicatul.

Belarus a anunţat, luni, victoria clară a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, după o noapte marcată de manifestaţii antiguvernamentale la care poliţia a intervenit în forţă.

Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a câştigat al şaselea mandat de preşedinte obţinând 80,23 la sută din totalul voturilor, potrivit rezultatelor oficiale. Principalul său contracandidat, Svetlana Tikhanovskaia, a obţinut 9,9 la sută din voturi.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *