Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Exilată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia înregistrează un video în care le cere susținătorilor săi să nu mai manifesteze/ Apropiații opozantei din Belarus spun a înregistrat filmuletul sub „presiunea forțelor de securitate”

Agenția de stat belarusă Belta a difuzat marți un video al opozantei Svetlana Tihanovskaia care citește un text prin care le cere partizanilor săi să nu manifesteze, o înregistrare realizată sub amenințare, potrivit susținătorilor săi, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

În video-ul difuzat pe contul Telegram al Belta, care nu este datat și pare înregistrat într-un birou, dna Tihanovskaia citește cu o voce monocoloră un text care cheamă la “respectarea legii” și la “a nu mai ieși în stradă”.

„Noi considerăm că acest video a fost înregistrat sub presiunea forțelor de securitate”, a reacționat în fața presei o aliată apropiată a opozantei, Maria Kolesnikova.

Așezată pe o canapea neagră, având în spate o fereastră acoperită cu storuri verticale, dna Tihanovskaia, 37 de ani, nu se uită deloc în obiectivul care o filmează.

Înaintea difuzării acestei înregistrări, ea anunțase, mai devreme, într-un alt video, cu fața la cameră de astă dată, că a părăsit Belarus pentru Lituania, fără să lanseze vreun apel la încetarea manifestațiilor.

Potrivit echipei sale, videoul difuzat de Belta a fost probabil înregistrat luni seară, când opozanta a fost reținută mai multe ore la sediul Comisiei Electorale.

“Timp de trei ore, ea a fost singură cu reprezentanții forțelor de securitate (…). În aceste condiții, orice persoană care are soțul în închisoare ar fi înregistrat un asemenea video”, a spus dna Kolesnikova.

Tihanovskaia a făcut campanie pentru alegerile prezidențiale care a mobilizat mulțimi nemaivăzute în Belarus, înlocuindu-l pe soțul ei, Serghei, un video-blogger popular încarcerat din luna mai.

Anunțarea victoriei autoritarului președinte Alexandr Lukașenko, la putere de 26 de ani, a declanșat manifestații violent reprimate duminică și luni seară.

Sursa: Lalibre.be/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *