Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

În caz de realegere, Trump ar putea decide retragerea Statelor Unite din NATO

John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al președintelui american, estimează că locatarul de la Casa Albă ar putea, în caz de realegere în noiembrie, să decidă o retragere a Statelor Unite din NATO, într-un interviu publicat luni de ziarul german “Handelsblatt”.

“O retragere din NATO doar o mână de republicani o aprobă. Dar dacă el (Trump) este reales, aceste bariere ar putea fi ridicate. Cine știe ce ar face într-un al doilea mandat”, a afirmat dl Bolton, demis în septembrie anul trecut și autor al unei cărți vitriolante contra președintelui Statelor Unite.

În caz de victorie electorală a dlui Trump la prezidențialele din 3 noiembrie, el îi sfătuiește pe europeni să-și orienteze diplomația spre Congres. “Camera Reprezentanților și Senatul se pot opune președintelui. Dacă ar exista o retragere (a Statelor Unite) din NATO sau o altă retragere semnificativă a trupelor (americane) din Europa, ar putea exista o puternică rezistență atât a democraților, cât și a republicanilor. Prin urmare, europenii ar fi mai bine sfătuiți să se adreseze Congresului”, a adăugat fostul consilier prezidențial și ambasador american pe lângă Națiunile Unite.

În cartea sa „The Room Where It Happened” (”Încăperea în care s-a întâmplat”), cronică a celor 17 luni petrecute la Casa Albă, publicată la sfârșitul lui iunie, dl Bolton scrie că președintele Trump era gata să anunțe o retragere a Statelor Unite din NATO la summitul de la Bruxelles, pe 12 iulie 2018.

Potrivit lui, dl Trump și-a împărtășit intenția de a agita această amenințare în fața șefilor de stat și de guvern ai țărilor aliate din cauza nemulțumirii sale referitoare la cheltuielile de apărare a celor mai mulți dintre ei, vizând în mod special Germania.

Sursa: La Libre Belgique / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *