Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Cluj-Napoca este în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în 2020 și ar putea câștiga 1 milion de euro

Alături de Milano, Valencia, Viena și alte opt orașe europene, Cluj-Napoca este în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în 2020 și ar putea câștiga 1 milion de euro, anunță Comisia Europeană.

Douăsprezece orașe din nouă țări se află în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării 2020. Finanțat prin Orizont 2020, programul pentru cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște meritele orașelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice menite să abordeze provocările din viața publică și să îmbunătățească viața oamenilor.

Finaliștii ediției din acest an sunt (în ordine alfabetică):

 1. Cluj-Napoca (România)
 2. Espoo (Finlanda)
 3. Gent (Belgia)
 4. Groningen (Țările de Jos)
 5. Helsingborg (Suedia)
 6. Leeuwarden (Țările de Jos)
 7. Leuven (Belgia)
 8. Linz (Austria)
 9. Milano (Italia)
 10. Reykjavik (Islanda)
 11. Valencia (Spania)
 12. Viena (Austria)

„Inovarea este esențială pentru ca orașele să asigure o redresare durabilă după perioade dificile. Atunci când orașele își alimentează ecosistemele de inovare, astfel încât actorii din domeniul inovării și cetățenii să se întâlnească și să colaboreze, ele își stimulează dezvoltarea și reziliența. Cea de-a șasea ediție a premiului «Capitala europeană a inovării» va fi un alt concurs important și va prezenta cele mai bune practici inovatoare care impulsionează orașele europene”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, citată în comunicat.

Un juriu format din experți independenți au selectat cele 12 orașe finaliste, analizând modul în care acestea utilizează soluții inovatoare pentru a răspunde provocărilor societale, modul în care utilizează aceste practici în procesul de dezvoltare urbană și modul în care acestea implică comunități locale extinse în procesul de luare a deciziilor.

Orașul câștigător va primi titlul de „Capitală europeană a inovării 2020”, precum și suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activitățile sale de inovare și a-și consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetățeni, sectorul public, mediul academic și întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităților sale. Fiecare dintre cele cinci orașe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.

Comisia va anunța câștigătorul și ocupanții celorlalte locuri premiate, în cadrul Zilelor europene ale cercetării și inovării, care se vor desfășura în perioada 22-24 septembrie 2020.

Sursa foto: Facebook Municipiul Cluj-Napoca

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *