Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Declasificarea raportului despre evenimentele din 10 August a fost una dintre prioritățile Guvernului/ Salut decizia de infirmare a clasării dosarului. Adevărul despre 10 August trebuie stabilit în Justiție

Premierul Ludovic Orban a transmis, marți seară, prin intermediul unui comunicat de presă, că salută decizia conducerii DIICOT de a infirma clasarea Dosarului 10 August.

Orban a declarat că adevărul despre ce s-a întâmplat în seara protestului trebuie stabilit de judecători, în instanță.

”Declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre prioritățile Guvernului Ludovic Orban încă de la învestire”, a mai adăugat premierul. 

Comunicatul integral al Guvernului

Prim-ministrul României, președintele PNL, Ludovic Orban, salută decizia conducerii DIICOT de infirmare a clasării Dosarului 10 august.

Premierul consideră că adevărul despre incidentele din 10 august 2018 trebuie stabilit în justiție, adică de o instanță învestită cu acest drept, de aceea apreciază decizia de continuare a anchetei.

Este inadmisibil că la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piața Victoriei, românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat și dispus acțiunea de reprimare a unei manifestații care începuse pașnic. Cetățenii și justiția din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeași soartă ca cele ale Mineriadelor și Revoluției.Procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate și cetățenii au dreptul de a ști cu exactitate din ordinul cui au fost gazați și bătuți în 10 august 2018”, subliniază premierul Ludovic Orban.

Declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre prioritățile Guvernului Ludovic Orban încă de la învestire.

Ministerul Afacerilor Interne a dus la îndeplinire acest obiectiv, în condițiile în care raportul a fost menținut clasificat de reprezentanții guvernului anterior deși anchetatorii au solicitat în repetate rânduri declasificarea datelor.

Mai mult, au fost luate măsurile necesare și pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul stațiilor de emisie-recepție în cele două zile: 10 şi 11 august.

Reprimarea cu brutalitate a unei manifestații pașnice de către forțele de ordine nu trebuie să scape nepedepsită.

sursa foto: Inquam Photos/ Alberto Grosescu

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *