Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

România vrea să folosească 6 miliarde de euro din fondurile UE pentru combaterea schimbărilor climatice ca să facă sisteme de irigații

România vrea să construiască sisteme de irigații de 6 miliarde de euro din fondul european destinat relansării economice, numit generic NextGenerationEU, a anunțat duminică ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

”Vom introduce în planul național de relansare componenta de irigații, care va fi încadrată la schimbări climatice și combaterea secetei. Sunt investiții pe care sperăm să le putem negocia cu Comisia Europeană și implementa ulterior”, a declarat Boloș la Digi24.

El a spus că guvernul va negocia cu Comisia Europeană aceste investiții, dat fiind că cele 33,5 miliarde euro alocate României din NextGenerationEU vor fi alocate doar după ce Comisia Europeană va aproba planul național de investiții.

”Vor fi proiecte de irigații, drenări, desecări, astfel încât aproximativ 3 milioane de hectare de teren să fie valorificate. E un buget de 6 miliarde de euro de negociat cu Comisia, vorbim de o investiție istorică”, a mai spus Marcel Boloș.

Comisia Europeană va verifica dacă planurile naționale ale fiecărui stat membru respectă prioritățile stabilite de liderii UE: relansarea economiilor prin investiții care protejează mediul și se înscriu în politica de digitalizare.

Din cele 33,5 miliarde euro alocate României, granturi nerambursabile vor fi 16,8 miliarde de euro, iar împrumuturile rambursabile vor fi de 16,7 miliarde euro.

Foto: Irigații agricole / Pexels.com

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *