Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Franța anunță că va presa ca fondurile europene să fie legate de respectarea statului de drept și a libertății de exprimare

Clément Beaune, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a declarat duminică pentru Financial Times că UE trebuie să întărească mecanismul prin care fondurile europene destinare relansării economice trebuie să fie condiționate de respectarea statului de drept în fiecare stat membru.

”Nu le putem spune cetățenilor francezi, polonezi, ungari și europeni care putem avea solidaritate financiară în Europa, dar să nu ne pese de regulile fundamentale ale democrației, de libertatea presei”, a declarat Clement Beaune pentru Financial Times.

Oficialul francez a adăugat că guvernele care subminează drepturi fundamentale precum libertatea presei ar trebui să fie sancționate financiar și să le fie tăiate fondurile din planul de relansare de 750 miliarde de euro, numit NextGenerationEU.

Clément Beaune a mai spus pentru Financial Times că guvernul său va face presiuni pentru un ”mecanism robust” pentru legarea fondurilor europene de statul de drept, o chestiune respinsă categoric de Ungaria și Polonia, state aflate deja în procedura de sacționare prevăzută de Articolul 7 din Tratatul UE.

Declarațiile ministrului francez vin în contextul în care guvernele din Ungaria și Polonia sunt tot mai criticate pentru presiunile asupra presei și magistraților.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *