Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Bolile circulatorii și cancerul însumează mai mult de jumătate din decesele din UE/ Bulgaria și România, cele mai mari rate ale mortalității din UE

Bolile sistemului circulator și cancerul sunt principala cauză de deces în statele membre ale Uniunii Europene (UE), conform celor mai recente date raportate, publicate astăzi de Eurostat, care se referă la 2017. A treia cauză principală au fost bolile sistemului respirator. Țări precum Spania, Malta, Irlanda, Danemarca sau Grecia au cele mai multe decese din cauze respiratorii, scrie Publico, citată de Rador.

Bulgaria a fost țara care a înregistrat cel mai mare procent de decese din cauza bolilor sistemului circulator (cu 66%), urmată de țări precum România (58%) și Lituania (57%). Spania apare pe locul 23 din cele 27 de țări ale UE, cu 30% din decese cauzate de boli ale sistemului circulator, depășită numai de Belgia, Olanda, Franța și Danemarca.

Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în statele membre și, împreună cu bolile circulatorii, reprezintă mai mult de jumătate din decese: datele de la 52% în Franța (date din 2016), la 82% în Bulgaria. În Spania, decesele cauzate de probleme de circulație și cancerul au o incidență similară și, în total, ar reprezenta 55% din decese.

După aceste două boli, a treia cauză principală de deces în majoritatea statelor membre ale UE au fost bolile sistemului respirator. Țări precum Spania, Malta, Irlanda, Danemarca sau Grecia – între altele – au cele mai mari cifre legate de decesele din cauze respiratorii.

În analiza Eurostat, rata mortalității fiecărei țări comunitare devine importantă. Bulgaria a avut cea mai mare rată de mortalitate din UE, cu 1.631 de decese la 100.000 de locuitori, urmată de România (1.488) și Letonia (1.485). La polul opus, cea mai mică rată a fost înregistrată în Franța (838) și Spania (844), în fața Italiei (875), Luxemburgului (911), Suediei (916) și Maltei (927).

Sursa: Publico.es/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

 

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *