Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Vaticanul publică un vademecum pentru combaterea pedofiliei în rândul preoților. Principala noutate constă în faptul că Sfântul Scaun va trebui să ia în considerare și reclamaţiile anonime

Noutăţi în Vatican pe tema combaterii pedofiliei: a fost aprobat un vademecum care lărgeşte sfera raportărilor, scrie publicația italiană Il Giornale.

Principala noutate constă în faptul că Sfântul Scaun va trebui să ia în considerare și reclamaţiile anonime. Deoarece cazurile de presupus abuz sexual asupra minorilor sau adulților vulnerabili nu pot fi considerate false fără verificări suplimentare. Aceasta pare a fi motivul care se află în spatele prevederii Congregației pentru Doctrina Credinței, prezidată de cardinalul spaniol Luis Francisco Ladaria Ferrer.

Pontificatul Papei Francisc, care-l continuă în acest sens pe cel al lui Benedict al XVI-lea, reformează juridic aspectele legate de lupta împotriva pedofiliei.

De exemplu: în Vatican, într-un an au fost primite aproximativ o mie de plângeri. Este posibil ca, adăugându-le şi pe cele anonime, numărul să fie mai mare.

Motiv pentru care Sfântul Scaun a tras următoarea concluzie: „Anonimatul reclamantului nu înseamnă neapărat că știrea este falsă; cu toate acestea, din motive ușor de înțeles, este necesar să se utilizeze multă prudență în a lua în considerare acest tip de știri care nu ar trebui deloc încurajate. În același mod, nu este recomandabil să aruncăm din start știrile care provin din surse a căror credibilitate poate părea, la prima vedere, îndoielnică”.

Pe scurt, trebuie utilizat echilibrul.

Sursa: Il Giornale / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *