Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

China protestează în privința sancţiunilor anunţate de Washington și îi amenință, de asemenea, pe americani

China l-a convocat miercuri pe ambasadorul SUA pentru a-și exprima dezacordul în privința sancțiunilor pe care Washingtonul le-a anunțat la adresa sa, relatează AFP.  Ministerul chinez al Afacerilor Externe a avertizat că va impune de asemenea sancțiuni unor entități americane.

Reamintim că „Legea securității naționale”, adoptată  recent de Congresul Naţional al Poporului – organul legislativ din China, a stârnit reacții vehemente din partea SUA, UE și a Marii Britanii.

Această lege are precădere faţă de legislaţia internă din Hong Kong în privinţa acţiunilor apreciate drept ameninţări la adresa securităţii naţionale şi acţiuni de subminare a puterii de stat în teritoriul semiautonom Hong Kong.

Preşedintele american Donald Trump a semnat marţi o lege ce va impune sancţiuni persoanelor şi entităţilor chineze implicate în acţiunile Beijingului de „eliminare a autonomiei Hong Kong-ului”.

Trump a mai anunţat că a semnat un ordin executiv pentru a pune capăt „privilegiilor speciale” ale Hong Kong-ului, într-o continuare a campaniei preşedintelui împotriva Beijingului, pe care îl acuză că nu a reuşit să gestioneze adecvat focarul de coronavirus. Preşedintele american şi-a anunţat în mai intenţia de a revoca statutul special al Hong Kong-ului, invocând răspunsul Chinei la pandemie.

În replică, China anunță că își protejează interesele, urmând să impună la rândul ei sancțiuni unor entități americane.

„Pentru a-şi proteja interesele legitime, China va da răspunsul corespunzător şi va impune sancţiuni persoanelor şi entităţilor americane în cauză”, a avertizat Ministerul chinez al Afacerilor Externe, conform Agerpres.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *