Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Guvernul Orban prelungeşte miercuri starea de alertă, pentru încă 30 de zile, pe tot teritoriul României – surse

România va intra, începând cu data de 16 iulie, în alte 30 de zile în care va fi valabilă starea de alertă. Este a doua prelungire a stării excepţionale pe care Guvernul Orban o decide.

Executivul va adopta, miercuri, mai întâi în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi mai apoi în şedinţa de Guvern, Hotărârea privind prelungirea stării de alertă, pe tot teritoriul României, pentru încă 30 de zile, au precizat surse oficiale pentru Libertatea. Guvernul nu ar dori să introducă restricţii suplimentare, pe lângă obligaţiile aflate în vigoare, privind purtarea măştii în spaţiile închise, închiderea unor domenii de activitate, precum restaurantele, cinematografele şi sălile de spectacole.

Guvernul nu va lua, însă, nici măsuri de relaxare, aşa cum era prevăzut, iniţial, după evaluarea situaţiei epidemiologice, la fiecare două săptămâni. Redeschiderea restaurantelor era prevăzută pentru începutul lunii iulie însă evoluţia îngrijorătoare a epidemiei de coronavirus a dus la amânarea acestei decizii. Premierul Ludovic Orban afirma, recent, că în urma creşterii cazurilor de infectare cu COVID-19, autorităţile ar putea lua decizia de a închide terasele şi cluburile, după ora 22.00.

Şeful Executivului a cerut controale şi amenzi pentru cei care nu respectă regulile impuse de starea de alertă. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat, marţi, la Senat, că se impune prelungirea stării de alertă, el menţionând că ministerul are şi o propunere cu care se va merge în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la premier şi la preşedintele României.

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile. Pe 15 mai, România a intrat în stare de alertă, decisă de data aceasta de către Guvernul României, pentru 30 de zile şi aprobată de Parlament. Pe 16 iunie, starea de alertă a fost prelungită, prin Hotărâre de Guvern, pentru alte 30 de zile.

Autoritățile au confirmat marți 637 cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, o cifră care a confirmat tendința îngrijorătoare a ultimelor zile. Recordul de îmbolnăviri zilnice a fost consemnat pe 11 iulie, când au fost raportate 698 de cazuri noi de COVID-19 la 14.610 de teste efectuate. În total, pe teritoriul României, au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *