Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Orban îi acuză pe liderii PSD că vor să tergiverseze adoptarea legi privind instituirea carantinei și izolării

Proiectul de lege care vizează carantinarea și izolarea a trecut de Camera Deputaților și urmează să fie adoptat și de Senat, în ședința de sâmbătă. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a afirmat că parlamentarii PSD au sesizat erori juridice la proiectul de lege, motiv pentru care i-a convocat în ședința de Senat atât pe premierul Ludovic Orban, cât și pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

La conferința de presă de la Tulcea, unde a fost prezent pentru semnarea unor contracte, Orban s-a arătat surprins de solicitarea lui Ciolacu. El apreciază că social-democrații vor să tergiverseze legea carantinării și izolări.

„M-au solicitat pe mine? Asta este o formă de tergiversare a adoptării legii. (…) Dacă cineva mă cheamă, știind că sunt în județul Tulcea de dimineață, la o dezbatere în Comisia Juridică, înseamnă că o face în mod perfid, știind că nu pot să fiu prezent”, a declarat  Orban, potrivit Digi24.

Orban a mai spus că se așteaptă ca și Senatul să adopte rapid proiectul de lege, cum s-a întâmplat la Camera Deputaților:

„Eu am vorbit cu președintele Senatului, în care mi-am exprimat foarte clar argumentele care stau la baza elaborării și înaintării proiectului de lege și solicitarea de a fi adoptat cât mai repede în forma în care a ieșit de la Camera Deputaților. Camera Deputaților a adoptat foarte rapid proiectul și cred că și Senatul trebuie să acționeze la fel”.

Premierul a mai adăugat că PSD a făcut un uriaș rău românilor:

„Reprezentanți ai PSD au făcut literalmente un uriaș rău românilor prin ignorararea pricolului reprezentat de acest virus, prin propaganda deșănțată pe care au derulat-o pentru ignorarea regulilor aferente, prin toate acțiunile pe care le-au întreprins către alte instituții au provocat literalmente un risc major pentru ca oamenii să se îmbolnăvească”.

Proiectul privind carantina și izolarea în timpul pandemiei ar urma să primească votul decisiv, sâmbătă, în Senat. Acesta prevede că o persoană poate fi carantinată doar printr-o decizia DSP care să conțină durata măsurii și calea de atac. De asemenea, izolarea se poate face fără consimțământul persoanei, însă medicii nu pot impune un tratament fără ca pacientul infectat cu coronavirus să fie de acord.

Proiectul de lege propus de Guvern vine să acopere vidul legislativ creat de decizia Curții Constituționale din 26 iunie, de a suspenda Ordinul Ministerului Sănătății care oferea cadrul legal pentru carantinarea și izolarea persoanelor infectate sau suspecte de a fi infectate cu coronavirus.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *