Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Cum se face compostul, cel mai natural ingrasamant pentru gradina

Pentru a face compost, pur si simplu stratificati materiale organice intr-o groapa facuta in sol, acestea se vor transforma in humus (cel mai bun ingrasamant pentru sol). Va puteti imbunatati apoi gradina de flori cu compost, imbinati-va gazonul, hraniti legumele in crestere si multe altele.

Exista doua tipuri de compostare: rece si fierbinte. Compostarea la rece este la fel de simpla precum colectarea deseurilor din curte (cum ar fi cojile de fructe si legume, cafeaua si cojile de oua), apoi le incorporati intr-o groapa sapata in pamant. Pe parcursul unui an, materialul se va descompune.

Compostarea la cald este un proces mai rapid – veti obtine compost in maxim trei luni pe timp cald. Patru ingrediente sunt necesare pentru prepararea rapida a compostului fierbinte : azot, carbon, aer si apa. Impreuna, aceste articole alimenteaza microorganisme, care accelereaza procesul de degradare. Primavara sau toamna, cand deseurile din gradina sunt abundente, puteti amesteca un lot mare de compost.

Compostarea este o modalitate excelenta de a folosi lucrurile din frigider pe care vreti sa le aruncati, eliminand astfel deseurile. Pastrarea unui recipient in bucatarie, precum o galeata, este o modalitate usoara de a acumula materialele de compostare. Colectati aceste materiale pentru a incepe formarea de compost:

-Resturi de fructe
-Resturi de legume
-Zat de cafea
-Coji de oua
-Frunze uscate
-Ziar maruntit
-Paie
-Rumegus din lemn netratat

Inainte de a adauga ceapa si usturoi in gramada de compost trebuie sa stiti ca aceste 2 plante alunga ramele care au un rol important in formarea compostului.

Ce nu trebuie pus in gramada pentru compost. Nu numai ca acestea nu vor functiona la fel de bine in gradina dvs., dar vor atrage animale si daunatori. Evitati aceste articole:

-Orice contine carne, ulei, grasime sau grasime
-Materiale vegetale bolnave
-Rumegus sau aschii din lemn tratat sub presiune
-Fecale de la caini sau pisici
-Buruienile care au samanta
-Lactate

Pasul 1: Combinati materiale verzi si maro
Pentru a face compost fierbinte, asteapta pana cand ai suficiente materiale pentru a face o gramada de cel putin 3 metri adancime.  Materialele „brune” includ materiale vegetale uscate ; frunze; ramuri de copac maruntite, carton sau ziar; fan sau paie; la care se adauga carbon. Materialele „verzi” includ resturi de bucatarie si terenuri de cafea, gunoi de animale (nu provenite de la caini sau pisici) la care adauga azot.

Pasul 2: Adaugati apa
Stropiti apa peste gramada in mod regulat, astfel incat sa aiba consistenta unui burete umed. Nu adaugati prea multa apa, altfel, microorganismele din gramada dvs. vor deveni infundate si se vor ineca. Daca se intampla acest lucru, gramada dvs. va putrezi.

Pasul 3: Amestecati compostul
In timpul sezonului de crestere, ar trebui sa furnizati gramada cu oxigen, transformand-o o data pe saptamana cu o furca de gradina. Cel mai bun moment pentru a amesteca compostul este atunci cand centrul furca iese calda din gramada de compost.

Pasul 4: Hraneste-ti gradina
Cand compostul nu mai degaja caldura si devine uscat, maroniu, este complet gatit si gata sa hraneasca gradina . Adaugati compost pe paturile de flori si in ghivece la inceputul fiecarui sezon de plantare.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *