Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Traim cea mai severa criza de sanatate si criza economica de dupa Al Doilea Razboi Mondial

Incidenta COVID-19 reprezinta cea mai severa criza de sanatate si criza economica de dupa Al Doilea Razboi Mondial, cu impact fara precedent la nivelul pietei fortei de munca si bunastarii, arata un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Conform unui raport al Bancii Transilvania, OCDE a publicat prima editie din 2020 a raportului macroeconomic mondial, cu titlul “World Economy on a Tightrope”. In cadrul raportului expertii OCDE prezinta doua scenarii macroeconomice, cu un singur val de pandemie, respectiv cu doua valuri ale acestui soc.

Conform acestui raport incidenta COVID-19 reprezinta cea mai severa criza de sanatate si criza economica de dupa Al Doilea Razboi Mondial, cu impact fara precedent la nivelul pietei fortei de munca si bunastarii.

In acceptiunea OCDE economia mondiala se pozitioneaza in prezent in a doua faza a maratonului declansat de incidenta pandemiei, caracterizata prin relaxarea graduala a restrictiilor si atitudine vigilenta pentru evitarea aparitiei altui val.

Expertii OCDE atrag atentia cu privire la deteriorarea dramatica a climatului macroeconomic in al doilea trimestru al anului curent (ritm trimestrial de ajustare de peste 10%), cu impact la nivelul pietei fortei de munca (cresterea ratei somajului spre niveluri ridicate), dar si in sfera finantelor publice (majorarea semnificativa a deficitului si datoriei publice, inclusiv in contextul amplelor masuri implementate in ultimele luni).

Conform primului scenariu elaborat de expertii OCDE economia mondiala ar putea sa scada cu 6% an/an in 2020, o redinamizare la 5,2% an/an fiind prognozata pentru 2021.

In acest scenariu PIB-ul SUA s-ar putea diminua cu 7,3% an/an in 2020, dar ar putea creste cu 4,1% an/an in 2021.

Pentru economia Chinei expertii OCDE previzioneaza o ajustare cu 2,6% an/an in 2020, urmata de crestere cu 6,8% an/an in 2021.

In acest scenariu PIB-ul Zonei Euro ar putea sa scada cu 9,1% an/an in 2020, o redinamizare la 6,5% an/an fiind prognozata pentru 2021.

Conform celui de-al doilea scenariu economia mondiala se va ajusta cu 7,6% an/an in 2020, iar procesul de redinamizare va fi unul mai lent (avans cu 2,8% an/an in 2021).

Pentru economia SUA expertii OCDE prognozeaza un declin cu 8,5% an/an in 2020, urmat de o crestere cu 1,9% an/an in 2021.

PIB-ul Chinei s-ar putea diminua cu 3,7% an/an in 2020, o redinamizare la 4,5% an/an fiind previzionata pentru 2021.

In ceea ce priveste economia Zonei Euro al doilea scenariu OCDE indica perspectiva unei scaderi cu 11,5% an/an in 2020, urmata de crestere cu 3,5% an/an in 2021.

Printre factorii de risc pentru evolutia economiei mondiale si economiilor statelor dezvoltate in trimestrele urmatoare raportul OCDE mentioneaza:

1. cresterea semnificativa a somajului pentru salariatii cu venituri mici, dat fiind impactul pandemiei asupra sectoarelor cu o pondere ridicata a acestor categorii de angajati;

2. deteriorarea severa a perspectivelor de integrare pe piata fortei de munca pentru tineri;

3. gradul ridicat de indatorare pentru companiile din sectoarele cele mai afectate de pandemie;

4. perspectiva reintensificarii perceptiei de risc pe pietele financiare, indeosebi la nivelul tarilor emergente.

Expertii OCDE recomanda continuarea mix-ului relaxat/acomodativ de politici economice, mai ales in contextul perspectivelor de persistenta a inflatiei la un nivel redus pe termen mediu.

De asemenea, raportul OCDE atrage atentia cu privire la importanta investitiilor in sistemul de sanatate (inclusiv in productia de echipamente medicale), consolidarii masurilor de testare si monitorizare (pentru evitarea unui alt val de pandemie) si intaririi cooperarii globale pentru descoperirea unui vaccin/tratament.

Totodata, raportul OCDE atrage atentia cu privire la importanta masurilor de sustinere a salariatilor si firmelor afectate de incidenta pandemiei, inclusiv prin proiecte de restructurare si digitalizare si continuarea politicilor pentru evitarea unor socuri de lichiditate.

Nu in ultimul rand, expertii OCDE mentioneaza perspectiva implementarii de planuri de relansare post-pandemie, cu accent pe tranzitia spre economia verde si politici fiscal-bugetare axate pe principii de impozitare progresiva si echitate.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *