Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

O obscura companie cibernetica indiana a spionat politicieni si investitori din intreaga lume

O firma IT indiana, putin cunoscuta, si-a oferit serviciile de hacking pentru a-si ajuta clientii sa spioneze peste 10.000 de conturi de e-mail pe o perioada de sapte ani, relateaza Reuters.

BellTroX InfoTech Services, cu sediul in New Delhi, a vizat oficiali guvernamentali din Europa, magnati ai jocurilor de noroc din Bahamas si investitori cunoscuti din Statele Unite, inclusiv gigantul de capital privat KKR si traderul financiar Muddy Waters, spun trei fosti angajati, cercetatori externi si un numar de dovezi online.

Aspectele referitoare la spionajul practicat de BellTroX care vizeaza tinte americane sunt in prezent investigate de autoritatile din SUA.

Reuters nu cunoaste identitatea clientilor BellTroX. Intr-un interviu telefonic, proprietarul companiei, Sumit Gupta, a refuzat sa dezvaluie cine l-a angajat si a negat vreo infractiune.

Carson Block, fondatorul Muddy Waters, a declarat ca a fost „dezamagit, dar nu surprins, sa afle ca am fost probabil vizati de hacking de catre un client al BellTroX.” KKR a refuzat sa comenteze.

Cercetatorii grupului de supraveghere a internetului Citizen Lab, care au petrecut mai mult de doi ani in cartografierea infrastructurii utilizate de hackeri, au lansat un raport marti, spunand ca sunt convinsi ca angajatii BellTroX se aflau in spatele campaniei de spionaj.

Zeci de mii de mesaje rau intentionate, menite sa pacaleasca victimele sa isi dezvaluie parolele au fost trimise de BellTroX intre 2013 si 2020. Pe lista se afla judecatori din Africa de Sud, politicieni din Mexic, avocati din Franta si grupuri ecologiste din Statele Unite.

Gupta a fost acuzata intr-un dosar de hacking din 2015 in care doi detectivi privati din SUA au recunoscut ca l-au platit pentru a pirata conturile unor directori de marketing.

Vorbind telefonic de la domiciliul sau din New Delhi, Gupta a negat hackingul si a spus ca nu a fost niciodata contactat de fortele de ordine. El a spus ca doar i-a ajutat pe investigatorii privati sa descarce mesaje, dupa ce i-au furnizat detalii de autentificare.

„Nu i-am ajutat sa acceseze nimic, i-am ajutat doar sa descarce mailurile si mi-au oferit toate detaliile”, a spus el pentru Reuters. „Nu stiu cum au obtinut aceste detalii si doar ii ajutam cu asistenta tehnica.”

Functionand dintr-o camera mica de deasupra unui magazin de ceai inchis, aflat intr-un complex de retail din Delhi, BellTroX si-a bombardat tintele cu zeci de mii de e-mailuri rau intentionate, potrivit datelor analizate de Reuters. Unele mesaje imitau colegi sau rude; altii au reprezentat solicitari de conectare Facebook sau notificari pentru dezabonaarea de pe site-uri de pornografie.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *