Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Impactul coronavirusului pe piața locuințelor prevăzut de experți

Piața imobiliară a înregistrat cel mai puternic început de patru ani la începutul anului 2020. Dar impactul coronavirusului pe piața locuințelor a încetinit creșterea.

Prețurile medii ale locuințelor din această lună au înregistrat cea mai mare scădere lunară din februarie 2009. Cel mai recent indice al prețurilor locuințelor la nivel național a relevat că, în ultima lună, prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut cu 1,7%.

„Activitatea pieței locuințelor s-a încetinit brusc ca urmare a măsurilor puse în aplicare pentru a controla răspândirea virusului”, explică Robert Gardner, economistul șef la nivel național. „Datele de la HMRC au arătat că tranzacțiile cu proprietăți rezidențiale au scăzut cu 53% în aprilie față de aceeași lună din 2019”.

Impactul coronavirusului pe piața locuințelor 1

Credit imagine: David Parmiter

Deși statisticile recente de pe site-uri precum Rightmove, care au înregistrat cea mai aglomerată zi de săptămâna trecută, arată că cererea pentru locuințe începe să fie lansată. Contracția accentuată a economiei Regatului Unit ar putea încă să stabilească scena pentru o scădere suplimentară a prețurilor locuințelor.

„Perspectiva pe termen mediu pentru piața locuințelor rămâne extrem de incertă, unde multe vor depinde de performanțele unei economii mai largi”, spune Robert Gardner. „Scăderea de 5,9 la sută a activității economice din Marea Britanie înregistrată în martie a fost doar puțin mai mică decât declinul înregistrat pe întreaga criză financiară.”

Cu toate acestea, șeful economist din toată țara este încă optimist că raftul de politici introduse pentru protejarea întreprinderilor, locurile de muncă și sprijinirea veniturilor oamenilor, ar trebui să contribuie la limitarea daunelor pe termen lung ale economiei și „să stabilească scena pentru o revenire odată ce șocul trece.”

„Aceste aceleași măsuri ar trebui să contribuie, de asemenea, la asigurarea impactului pe piața locuințelor va fi în cele din urmă mai mic decât în ​​mod normal ar fi asociat cu un șoc economic de această magnitudine”, explică Robert Gardner.

impactul coronavirusului pe piața locuințelor 2

Credit imagine: David Parmiter

Agenții imobiliari sunt încă optimisti că ar trebui să redresăm în curând prețurile locuințelor. Cu toate acestea, prioritățile cumpărătorilor s-au schimbat, lucruri precum spațiul în aer liber nu se află în topul dorințelor celor mai mulți. Mișcarea bună a cumpărătorului de proprietăți, avertizează că aceasta ar putea însemna că prețurile apartamentelor sau ale locuințelor mici ar putea fi printre ultimele care se vor recupera.

„Reculul pe piața locuințelor depinde de performanțele unei economii mai largi”, comentează Ross Counsell, directorul Good Move. „Cu toate acestea, provocarea mai mare este modul în care comportamentul consumatorilor s-a schimbat și modul în care vânzătorii trebuie să se adapteze pentru a continua să își vândă proprietățile.

„De exemplu, vor începe să își adapteze așteptările la prețul pe care îl vor atinge și pot fi mai înclinați să accepte o ofertă mai mică. Cumpărătorii pun acum mai multă importanță aspectelor, cum ar fi spațiul exterior, ceea ce va însemna o împărțire a modului în care se vând proprietățile.

„Ne așteptăm să vedem că prețurile locuințelor recuperează destul de curând, dar apartamentele și alte locuințe similare pot dura mult mai mult timp pentru a se recupera.”

Impactul coronavirusului pe piața locuințelor? Iată ce spun experții …

Impactul coronavirusului pe piața locuințelor 3

Credit imagine: David Parmiter

Consiliu de experți

Centrul de cercetare al Centrului de Economie și Afaceri a prezis că prețurile locuințelor vor scădea cu 13% până la sfârșitul anului, din cauza pandemiei. Acesta a dezvăluit că efectul va varia în toată țara, în funcție de cât de grav a fost lovită forța de muncă a unei regiuni. Centrul de studii prezice că prețurile locuințelor din Yorkshire și Humber și Irlanda de Nord vor scădea cel mai greu. În aceste regiuni principalele industrii ale producției, construcțiilor, comerțului cu amănuntul și ospitalității au fost cel mai puternic lovite.

„Deși guvernul a oferit un pachet vast de sprijin, această lipsă de cerere va însemna că unele companii vor înceta să funcționeze”, explică CEBR. „Această lipsă de cerere va însemna că unele întreprinderi vor înceta să funcționeze, mulți lucrători își vor pierde locul de muncă și mult mai mulți vor face față reducerii veniturilor”.

„Locuința este singurul articol de cheltuieli cel mai mare pentru majoritatea gospodăriilor, ceea ce înseamnă că deficitul de venituri are un potențial imens de a perturba piețele locative ale Regatului Unit”, adaugă CEBR.

Creditorii ipotecari

Halifax, în indexul prețurilor pentru locuințe din februarie, a raportat o creștere anuală a prețurilor locuințelor de 2,8 la sută în 2020. Cu toate acestea, a prezis că coronavirusul ar putea reprezenta un potențial accident vascular.

Din păcate, indicele prețurilor pentru casă din martie a confirmat că impactul coronavirusului era deja simțit. Prețurile gospodărești s-au găsit în continuare cu 3% mai mari decât în ​​această perioadă anul trecut. Cu toate acestea, prețurile medii ale locuințelor nu au înregistrat creșteri față de februarie.

„Piața locuințelor din Marea Britanie a început în martie cu tendințe similare cu lunile anterioare, deoarece indicatorii cheie ai pieței au arătat un nivel susținut de activitate a cumpărătorului și a vânzătorilor”, a explicat Russell Galley, director general la Halifax. „Prețurile medii generale ale locuințelor din lună au fost puțin modificate față de nivelul record al lunii februarie, în timp ce creșterea anuală s-a ridicat până la 3%.”

impactul coronavirusului pe piața locuințelor 4

Credit imagine: David Parmiter

„Toți acești factori au subliniat o traiectorie pozitivă și un impuls sporit în prima parte a anului, încrederea crescând pe măsură ce incertitudinea politică și economică a fost redusă. Cu toate acestea, este clar că am încheiat luna pe un teritoriu foarte diferit, ca urmare a răspunsului țării la pandemia coronavirusului ”, adaugă el.

„Este încă prea devreme pentru a evalua în mod corespunzător impactul potențial pe termen lung al blocării actuale pe piața locuințelor din Marea Britanie”, explică el. „Deși există o incertitudine foarte importantă în acest moment, mult va depinde de perioada de timp necesară pentru ridicarea restricțiilor, de presiunea între timp exercitată asupra economiei și de efectul pe care îl are asupra sentimentului consumatorului.”

„Continuăm să avem încredere în puterea fundamentală a pieței locuințelor și rămânem pregătiți și dispuși să acordăm credite ipotecare noi, precum și transferuri de produse și avansuri suplimentare, oriunde și ori de câte ori există cerere”, adaugă Russell Galley.

Agenți imobiliari

Fondatorul și directorul general al GetAgent.co.uk Colby Short nu crede că va fi mult înainte să începem să vedem un impact asupra creșterii prețurilor.

impactul coronovirusului pe piața locuințelor 5

Credit imagine: David Parmiter

„Știm că listările care vin pe piață au o problemă totală, iar acest lucru va avea un impact asupra prețului pe măsură ce numărul vânzărilor se reduce”, spune Colby Short. „Căptușeala de argint deocamdată, cel puțin este că aceasta rămâne o înghețare a pieței indusă de Guvern și nu una financiară, ceea ce ar trebui să vadă o revenire rapidă la sănătate odată ce praful se va așeza.”

„Desigur, orice impact financiar poate dura ceva timp pentru a se materializa din toate părțile și dacă vânzătorii vor inunda piața cu stocuri pe care nu le mai pot permite, prețurile vor dura mult mai mult pentru a se recupera decât ar fi avut altfel.”

Marc von Grundherr, directorul închirierilor și agentul imobiliar Benham și Reeves, este de acord cu această căptușeală de argint. Cu toate acestea, este îngrijorat de faptul că agenții imobiliari ar putea lupta să țină pasul cu cererea cumpărătorilor odată ce blocarea va fi ridicată.

„Am văzut că nivelul de stocuri care intră pe piață coboară de pe o stâncă în multe domenii, ca să spunem așa, și așteptăm cu respirație încărcată pentru a vedea ce impact va avea pandemia asupra vânzărilor dure dure”, explică Marc. „Din păcate, datorită naturii întârziate a raportării tranzacțiilor imobiliare finalizate, va fi încă o lună cel puțin înainte de a începe să vedem semne oficiale ale declinului pieței; deși cel mai recent indice sugerează un ușor impact deja început să apară de la o lună la alta. „

„Cererea este puternică și în timp ce cumpărătorii au mâinile legate în acest moment, vom vedea o ascensiune imediată a activității odată ce blocarea va fi ridicată”, adaugă el. „Când se va întâmpla acest lucru, trebuie să ne asigurăm că armata de agenți imobiliari din țară este adecvată pentru a se acomoda cu acest lucru și că nu există un blocaj de tranzacții din cauza lipsei de profesioniști care lucrează.”

impactul coronavirusului pe piața locuințelor 1

Credit imagine: Ti-Media

Zoopla

Zoopla a înregistrat un creștere de 88 la sută în cererea cumpărătorilor de îndată ce piața imobiliară a fost redeschisă în mai. În timp ce aceasta a fost cu 20% mai mare decât cererea la începutul lunii martie. Totuși, site-ul proprietății avertizează că acesta este temporar și ne putem aștepta să vedem nivelul cererii în următoarele câteva săptămâni.

Dovezile dificile ale evoluției pieței sunt încă subliniate. Vânzările noi nu au crescut decât cu 12% de la redeschiderea pieței, crescând din vânzările aflate la o zecime din nivelurile înregistrate la începutul lunii martie. Pentru a pune acest lucru în context, volumul vânzărilor este similar cu cel pe care l-ai vedea la sfârșitul lunii decembrie.

Zoopla prezice că orașele din nordul Angliei ar putea vedea cea mai rapidă întoarcere înapoi. Cele mai recente date au considerat că cererea pentru proprietăți pe coasta de sud, iar în Anglia de Nord a revenit cel mai rapid. Atât Portsmoth cât și Southhampton au o creștere a dobânzii cu 40% mai mult decât în ​​februarie. În timp ce în Newcastle cererea a crescut cu aproximativ 35% din februarie.

impactul coronavirusului pe piața locuințelor 8

Credit imagine: David Giles

„Scara redresării cererii de locuințe este o veste bună pentru agenții și dezvoltatorii imobiliari, dar este surprinzător, de asemenea, proiecțiile date de o creștere accentuată a șomajului și o scădere majoră a creșterii economice”, explică Richard Donnell, director de cercetare și perspectivă la Zoopla.

„Criza Covidilor și blocarea de 50 de zile au creat un impuls neașteptat de mare pentru cererea de locuințe. Milioane de gospodării din Marea Britanie au petrecut o cantitate considerabilă de timp în casele lor în perioada de blocare și au pierdut orele de naveta.

„Multe gospodării sunt probabil să reevalueze ceea ce își doresc de acasă. Acest lucru ar putea explica foarte bine amploarea cererii care revine pe piață. Trebuie să vedem că mai multă ofertă vine pe piață pentru a satisface această cerere. ”

„Impacturile economice ale COVID vor crește în lunile următoare și se crește incertitudinea. Majoritatea participanților intenționează să își continue căutarea, încurajați de ratele ipotecare scăzute și de sprijinul guvernamental continuu pentru economie.

„Cu toate acestea, ne așteptăm ca cea mai recentă revenire a cererii să fie moderată în săptămânile următoare, deoarece cumpărătorii și vânzătorii vor începe să aibă o mai mare prudență. Suportul suplimentar din partea Guvernului nu poate fi redus și ar contribui la limitarea nivelului riscurilor dezavantajate. ”

Tot ce putem face este să rămânem în interior și să ne asigurăm că urmăm sfaturile Guvernului pentru a ne ajuta să revenim la viața normală cât mai curând posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *