Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Fertilizarea rosiilor in sol deschis. Tipuri de ingrasaminte si moduri de aplicare

Solul este rar ideal pentru rosii, de aceea fertilizarea este foarte importanta. Exista mai multe modalitati de a face pamantul hranitor, dar cel mai bine este sa actionati in conformitate cu sfaturile specialistilor.

Reguli de baza ale aplicarii ingrasaminelor la rosii in teren deschis:

-pe percursul anului, rosiile au nevoie de maxim 6 fertilizari.

-nu stropiti rosiile in mijlocul zilei, cel mai benefic este dimineata devreme.

– prima aplicare a ingrasamnatului nu se face mai devreme de 3 saptamani de la plantare.

-cel mai natural ingrasamant aplicat rosiilor este o solutie de uree sau excremente de pasari.

Furajele- aceasta metoda presupune aplicarea ingrasamintelor direct sub planta, dupa care se uda solul. Aceasta metoda duce la absorbirea imediata a nutrientilor prin radacini. Procesul dureaza cateva zile, dar alimenteaza rosiile din interior. Solutia lichida se absoarbe mult mai bine. Aceste ingrasamaninte puse la radacina trebuie repetate o data la 2-3 saptamani.

Ingrasamnat organic- acesta sunt mult mai sanatoase si mai folosite in gospodarii. Puteti folosi: balegar, humus, compost, paine dospita, zat de la cafea, infuzii din plante. Puteti face o solutie din: 1 galeata de balegar si 4 galeti de apa. Lasati amestectul cateva zile , pana fermenteaza. Iniante de utilizare, diluati concentratul cu apa intr-un raport de 1 la 4.

Cenusa de lemn- 1 kg de de cenusa la 10 l de apa. Tineti vasul si acest amestec la soare timp de 2-3 zile. Udati rosiile seara sau dimineata cu aceasta solutie.

Excremente se pasari- Excrementele proaspete vor arde planta, de aceea trebuie sa preparati o solutie din: 1 kg de excremente  la 10 l de aoa, se lasa la caldura cateva zile, iar apoi, inainte de folosire se mai dizolva  1 l de solutie cu 5 l de apa.

Rumegusul, paiele, fanul, cafeaua, cojile plantelor si legumelor, radacinile acestora sunt foarte bune ca si ingrasamnat.

 

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *