Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

SpaceX si NASA au lansat, sambata, naveta Crew Dragon, prima misiune cu echipaj uman

SpaceX si NASA au lansat, sambata, naveta Crew Dragon, prima misiune cu echipaj uman din cadrul acestei colaborari. Naveta s-a ridicat timp de 15 minute, dupa care a intrat pe traseul pe care il va urma timp de 19 ore pana la Statia Spatiala Internationala, care se afla pe orbita.

Lansarea navetei a fost anulata miercuri din cauza vremii nefavorabile. La bordul navei au urcat, sambata, astronautii Bob Behnken si Doug Hurley. Behnken are 48 de ani, iar Hurley are 53 de ani. Amandoi sunt astronauti experimentati ai NASA si au fost implicati inca de la inceput in testarea capsulei Crew Dragon.

Doug Hurley a fost pilot de lupta in US Marine Corps si a participat la ultimul zbor al navetei spatiale Atlantis in 2011, inainte de a fi intrerupt. Acesta va fi responsabil de lansarea, aterizarea si recuperarea vehiculului spatial. Bob Behnken a fost un inginer de testare a zborurilor cu US Air Force inainte de a se alatura NASA si a petrecut peste 29 de zile in spatiu. El va indeplini functia de comandant al operatiunilor si isi va asuma responsabilitatea pentru andocarea si deblocarea capsulei Dragon.

Ei sunt primii astronauti din ultimul deceniu care pleaca in spatiu decoland de pe pamant american. Cei doi barbati poarta costume spatiale proiectate de SpaceX cu ajutorul designerului de costume hollywoodian Jose Fernandez.

„Orice zbor cosmic imi aminteste de zborul meu cosmic. Orice traire a astronautilor de acolo am incercat-o pe propria-mi piele in momentul in care am fost si eu lansat in spatiul cosmic. Trairile sunt aceleasi, indiferent ca s-au petrecut acum, chiar daca esti imbracat intr-un costum de scafandru cosmic rusesc sau unul foarte modern, facut acum pentru SpaceX special, traiesti exact aceleasi sentimente la lansare, acceleratia puternica, desprinderea treptelor, apoi imponderabilitatea. Toate aceste lucruri imi sunt cunoscute pe propria-mi piele si atunci normal ca le urmaresc nu numai cu interes ci si cu emotie”, a spus singurul roman care a ajuns in spatiul cosmic, Dumitru Prunariu, pentru MEDIAFAX.

Traseul acestei misiuni a fost schitat de agentia spatiala americana intr-o animatie distribuita in momentul lansarii.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *