Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Ilie Udilă – un mare artist

Printre cei mai de seamă acordeonişti români din cea de a doua jumătate a secolului XX figurează şi Ilie Udilă născut pe 25 decembrie 1930 în Bucureșt.

Ilie Udilă a moștenit de la tatăl său, armonistului Stere Udilă, un talent muzical cu totul deosebit. Începând din 1906, o serie de discuri de gramofon păstrează numeroase cântece și jocuri populare executate de diferiți „harmoniști”, la modă în acea vreme (Panait „Harmonistu” David, Lupu Nandi, Aristide Harmonistu’ sau Stere Udilă).

În 1938 tatăl său îi cumpără un pian la care să înceapă să cânte, însă doi ani mai târziu, Ilie Udilă, începe să studieze la acordeon, ajungând să-l stăpânească bine și să obțină, printr-un studiu intens, o deosebită măiestrie tehnică muzicală.

Ilie Udilă debutează la 17 ani în restaurantul „La Doi Cocoși”, în formația lui Pandele Dumitrescu. Dotat cu o mare sensibilitate artistică, își începe cariera încă din frageda tinerețe, în 1951 intrând în orchestra Ansamblului Artistic „CFR Giulești”, aflată sub conducerea lui Emanuel Elenescu și, mai târziu, a lui Savel Horceag.

Din 1953 Ilie Udilă cântă și în orchestra de muzica populară condusă de Victor Predescu preluată, ulterior, de Traian Țârcolea. În același an, împreuna cu o orchestra mică condusă de violonistul Nicu Stănescu, Ilie Udilă pleacă în primul turneu la Moscova și la Sofia.

Ilie Udilă debutează la Radio la vârsta de 24 de ani, iar în 1959 este încadrat, prin transfer, în Orchestra de muzică populară a Ansamblului „Ciocârlia”, în care activează până în 1970, sub conducerea dirijorilor Victor Predescu, Tudor Pană și Constantin Arvinte.

Ilie Udilă a ştiut să îşi formeze un stil propriu de interpretare, foarte apropiat de spiritul folcloric, un stil uşor de recunoscut, caracterizat prin echilibru si măsură. Despre competenţa profesională a lui Ilie Udilă a scris şi distinsul compozitor, aranjor şi dirijor Constantin Arvinte: “Am colaborat în mod constant și fericit cu acest mare acordeonist în turneul artistic al ansamblului «Ciocârlia» între anii 1968-1969 în Statele Unite ale Americii, Mexic, Olanda, Grecia, China, Canada și Cuba.”

Din 1970 devine membru al Ansamblului „Doina” al Armatei, de unde iese la pensie.

Ilie Udilă moare la data de 10 martie 2002 la București la vârsta de 72 de ani, lăsând în urma sa 4 copii, Silvia Udilă, Sile Udilă, Mihai Udilă și George Udilă clarinetistul, singurul care a continuat tradiția muzicală a familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *