Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Gică Petrescu – Biografie

Gică Petrescu s-a născut la 2 aprilie 1915, în București.

Mama l-a învățat de mic limba franceză și l-a inițiat în lumea muzicii, mai întâi interpretând la pianul din casă „piese scurte, melodioase (…), ritmuri mozartiene” și apoi, în primii ani de școală, dându-i lecții de pian. În casă exista un gramofon la care tatăl asculta uneori muzică ușoară.

Gică Petrescu a urmat liceul “Gheorghe Șincai” din București. Primul contract propriu-zis în calitate de solist l-a avut la gradina restaurant Princiar din București, alături de maestrul Fănică Luca.

Gică Petrescu și-a făcut debutul muzical la un post de radio local, la 18 ani. Apoi a început sa cânte în baruri și sa dea diferite concerte în aer liber. Între anii 1937 și 1939 a cântat împreună cu orchestrele “Radu Ghinda” și “Dinu Șerbănescu” la un cazino din Sinaia.

Ulterior, Gică Petrescu începe să înregistreze pe placi de patefon pentru casele de discuri Columbia, Odeon, His Master’s Voice, producători celebri ai acelor vremuri. În anul 1937 îl întâlnește pe marele muzician Dinu Șerbănescu, datorită căruia descoperă că romanța este genul care i se potrivește în totalitate și activează ca solist în celebra Orchestra de Jazz a acestuia. Anul următor, Gică Petrescu începe o colaborare cu casa de discuri Electrecord, care va ține mult timp, înregistrând cântece de muzică ușoară, romanțe, cântece populare dar și cântece de petrecere.

În anul 1939 Gică Petrescu este invitat în Germania, într-un turneu de înregistrări, iar în următorii 5 ani cântă pe scena teatrelor Gioconda și Savoy din București.

Artistul a fost angajat în 1940 la teatrul “Alhambra”, ceea ce pentru el a însemnat recunoașterea sa ca artist. În 1944 lucrează la teatrul “Maria Tănase“. De-a lungul carierei sale artistice a înregistrat peste 1.500 de melodii, toate culese într-o impresionantă discografie.

În anul 1960, Gică Petrescu apare în emisiunile televiziunii române iar în anii următori are doua turnee importante, unul de două luni la Paris, alături de Stela Popescu și Mircea Crișan iar celalalt în Israel, alături de Florin Piersic și Doina Badea.

La vârsta de 91 de ani, marele artist al României, Gică Petrescu, a părăsit această lume la data de 18 iunie 2006. A lăsat în urmă o cariera glorioasa de 70 de ani, o incredibila discografie și milioane de fani care nu îl vor uita niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *