Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

6 fapte despre geniile celebre care sunt de fapt false

 

6 fapte despre geniile celebre care sunt de fapt false

Beethoven s-a născut în sărăcie, Mozart a murit în sărăcie, iar Immanuel Kant nu a părăsit niciodată Königsberg. Sa citesti despre cum un geniu a devenit celebru în ciuda unei copilării groaznice sau a modului în care a fost uitat este întotdeauna foarte interesant. Dar foarte des, aceste povești uimitoare sunt exagerări sau uneori, total false.

Am decis să verificam dacă tot ce știam despre oameni celebri era de fapt adevărat. După cum se dovedește, descendenții acestor oameni au schimbat adesea un detaliu sau două, chiar dacă era vorba doar de culoarea părului lor.

Nikolai Gogol era blond.


6 fapte despre geniile celebre care sunt de fapt false

© Wikipedia

Toți ne imaginăm autorul cartii Suflete moarte ca un bărbat cu părul întunecat, dar după cum se dovedește, greșim. Sora scriitorului și-a amintit că Gogol avea părul deschis când era copil, dar în timp s-a întunecat. Dar chiar și după aceea, el nu a avut părul foarte întunecat așa cum eram obișnuit să-l vedem. El a fost descris ca un bărbat cu „părul blond gros pe umeri”. Artistul Ivan Aivazovsky a menționat și părul blond.

Beethoven s-a născut într-o familie bogată.


6 fapte despre geniile celebre care sunt de fapt false

© Arhivele Naționale, Chuck Hansen / Wikipedia

Casa Ludwig van Beethoven în care s-a născut și a crescut

De fapt, compozitorul a fost cel de-al doilea fiu al unui cântăreț din Capela Bonn și soția sa Maria Magdalena Keverich. Primul lor copil nu a supraviețuit, ceea ce era destul de comun pentru acea vreme. Tatăl lui Beethoven a câștigat bani buni ca muzician, chiar muncind la curtea din Clemens August din Bavaria, iar familia locuia într-o casă foarte drăguță. Mai mult decât atât, succesul compozitorului se bazează pe ceea ce au făcut părinții săi. Tatăl său a vrut să-l transforme în cel de-al doilea Mozart așa că a angajat pentru el cei mai buni profesori.

Hans Christian Andersen iubea copiii.


6 fapte despre geniile celebre care sunt de fapt false


© «Andersen. Viața fără iubire »/ Mosfilm

Se spune adesea că Hans Christian Andersen nu a iubit copii, întrucât criticii au remarcat că lucrările sale de mai târziu parcă au fost scrise pentru a atrage publicul adult. Acest lucru se datora, în parte, faptului că nu avea propria familie și pentru că nu voia să fie privit doar ca un scriitor al copiilor.

În viață, Andersen și-ar fi citit poveștile cu voce tare copiilor, dar avea limite: nu-i plăcea să stea pe poala lui.

Immanuel Kant a călătorit în afara Königsberg.


6 fapte despre geniile celebre care sunt de fapt false

© Johann Gottlieb Becker / Wikipedia

Da, Immanuel Kant a trăit toată viața la Königsberg, dar nu înseamnă că nu a părăsit-o niciodată. Timp de 4 ani, filozoful a lucrat ca profesor în afara orașului natal. Mitul că nu l-a părăsit niciodată pe Königsberg a apărut pentru că Kant își iubea cu adevărat orașul natal și credea că nu trebuie să îl părăsească pentru a afla mai multe despre lume.

Tolstoi nu purta hainele țăranilor.


6 fapte despre geniile celebre care sunt de fapt false

© Ilya Repin / Wikipedia

Artistul Ilya Repin este parțial responsabil pentru promovarea imaginii lui Tolstoi ca un bărbat care purta o cămașă de țăran. Când scriitorul a văzut portretul său, nu a fost foarte fericit, mai ales că s-a enervat că a fost înfățișat ca desculț.

Tolstoi purta haine simple, dar numai pentru muncă fizică. Când era acasă, purta haine destul de obișnuite, dar spre deosebire de hainele țăranilor, ale lui erau făcute din țesături scumpe.

Mozart nu a trăit niciodată în sărăcie.


6 fapte despre geniile celebre care sunt de fapt false

© Amadeus / Compania Saul Zaentz

Wolfgang Amadeus Mozart a fost un muzician cu adevărat de succes și a câștigat bani foarte buni. Dar nici el, nici soția sa, Constanze nu au fost atenţi cu banii: au închiriat un apartament de lux, au angajat servitori și și-au trimis fiul să studieze la un internat bun. Acesta este motivul pentru care, în momentul în care a murit, familia era în faliment. Constanze a reușit să obțină o indemnizație care reprezenta o treime din salariul său. Era destul de mult pentru vremea aceea.

Și în ceea ce privește înmormântarea lui Mozart, nu a fost chiar fara asa cum se spune, fara asistenta. El a fost înmormântat într-un mormânt, dar numai pentru că era o tradiție la acea vreme.

Cunoașteți vreun mit despre oameni celebri care s-au dovedit fals?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *