Finlanda respinge apelurile de a se pune capăt sponsorizării președinției UE – International

Finlanda respinge apelurile de a se pune capăt sponsorizării președinției UE - International

Noua deținătoare a președinției rotative a Consiliului UE, Finlanda, nu intenționează să discute cu alte state membre chestiunea acceptării de sponsorizări corporatiste pentru acoperirea parțială a costurilor președinției. „Nu prevedem vreo discuție cu alte state membre privind sponsorizarea corporatistă a președințiilor UE”, a declarat o purtătoare de cuvânt pentru EUobserver, citează Rador.
„Finlanda a decis să încheie un acord cu doar un singur sponsor (BMW) în cursul președinției sale. Însă fiecare stat membru are competența de a decide pentru sine în asemenea chestiuni”, a precizat ea.

Finlanda a preluat președinția Consiliului, instituția UE care reunește guvernele naționale, de la România pe 1 iulie.

Premierul finlandez Antti Rinne va prezenta planurile țării sale pentru președinția UE la o dezbatere ce va avea loc miercuri în Parlamentul European (PE).

Un grup de 97 de membri PE a trimis în aprilie o scrisoare predecesorului lui Riine, Juhu Sipila, cerându-i mai multă transparență în Consiliu.

Ei au cerut anume Finlandei să refuze orice sponsorizări corporatiste și să „facă propuneri altor state membre pentru ca toate președințiile viitoare să convină asupra unui atare reguli”.

„Sponsorizarea actualei și precedentei președinții de către companii de automobile, software și băuturi, dintre care multe au un interes activ în influențarea procesului de decizie din UE, provoacă daune politice”, au afirmat ei.

România a deținut președinția UE în primul semestru al lui 2019 și a fost sponsorizată de producătorii de automobile Renault și Mercedes și de multinaționala de băuturi Coca-Cola.

ONG-ul Foodwatch a criticat România pentru acceptarea sponsorizării de la Coca-Cola „într-un moment cu mari probleme de obezitate și alte boli împovărătoare, cum e diabetul de tip 2.

„Este important să evităm ca politicile să fie influențate de interese comerciale. Dar fie și…

Citeste si  Probleme Pentru Anca Serea, După Operația De Cezariană

Sursa