România salută acordul pentru Brexit dintre Londra și Bruxelles. Ministerul de Externe dă asigurări că românii stabiliți în Marea Britanie până la finalul anului 2020 nu vor avea de suferit

România salută acordul pentru Brexit dintre Londra și Bruxelles. Ministerul de Externe dă asigurări că românii stabiliți în Marea Britanie până la finalul anului 2020 nu vor avea de suferit


Ministerul român al Afacerilor Externe salută agrearea de către negociatorii Uniunii Europene și ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere. MAE dă asigurări că Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020.

„Acest acord marchează un moment semnificativ în procesul de negociere și deschide calea spre definirea unei relații viitoare cât mai apropiate și întărite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al României, având în vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea strânsă în materie de securitate, a cărei menținere este esențială în contextul evoluțiilor în vecinătatea estică, unde România și Marea Britanie împărtășesc obiective comune“, consideră MAE român.

Ministerul Afacerilor Externe apreciază eforturile substanțiale depuse de echipa de negociere coordonată de către negociatorul-șef al Comisiei Europene, Michel Barnier, care au condus la obținerea unui progres decisiv, în special pentru agrearea unei soluții de backstop și evitarea instalării unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord.Ministerul Afacerilor Externe consideră că Acordul reprezintă „cel mai eficient instrument pentru limitarea consecințelor negative ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană și pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetățeni și mediul de afaceri“.

„Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Aceștia vor putea continua să lucreze, să locuiască și să studieze în Marea Britanie în baza obținerii unui nou statut special (settled status)“, dau asigurări autoritățile de București.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă speranța că, în perioada următoare, Acordul va fi aprobat de către Parlamentul European și ratificat de către Parlamentul Marii Britanii în forma convenită în negocieri.

Citeste si  Gabriela Cristea le dă peste nas răutăcioșilor care fac glume pe seama kilogramelor în plus

MAE ține să precizeze că România s-a implicat activ pe parcursul întregului proces de negocieri, inclusiv prin participarea la reuniunile Grupului de lucru Art. 50 și la elaborarea mandatelor de negociere ale Uniunii.Guvernul britanic şi-a dat acordul, după o ședință-record de cinci ore, pentru proiectul de acord asupra Brexitului încheiat marţi cu Uniunea Europeană, a anunţat miercuri premierul Theresa May, potrivit Agerpres. Acordul a fost anunțat și de Comisia Europeană într-un comunicat de presă. May are de trecut acum un hop mult mai dificil, în Parlament, unde va avea de înfruntat atât Opoziia laburistă, cât și facțiunea ostilă din propriul partid. Partidul său Conservator este însă foarte divizat în această problemă, între adepţii unui Brexit fără concesii şi eurofilii care preferă să rămână în UE.

De altfel, ministrul britanic pentru Brexit Dominic Raab şi-a dat demisia joi în semn de protest faţă de acordul prim-ministrului Theresa May pentru ieşirea din UE, relatează Reuters. (Detalii aici)

Theresa May va veni într-un Consiliu European convocat special în această lună pentru ca cele două blocuri să aibă un acord pentru Brexit. Urmează ratificarea acordului atât de Parlamentul britanic, cât și de Parlamentul European.

Foto: pexeles.com

Sursa