Un chirurg șef de secție a uitat două foarfece de 16 cm în burta unei paciente

foarfece uitate burtă gheorghe ștefan medic


Sursa: Libertatea.ro

Colonelul Gheorghe Ștefan, directorul medical al Spitalului Militar din Constanța și totodată șeful Secției Chirurgie din cadrul instituției, a uitat două foarfece de 16 cm în burta unei paciente de 61 de ani pe care a operat-o, relatează „Libertatea” în cadrul unei ample investigații.

Pacienta M.B. din Constanța, de 61 de ani, s-a internat pe 18 octombrie 2012 la Spitalul Militar și a fost operată laparoscopic pentru eliminarea vezicii biliare. Postoperator, pacienta a suferit complicații: mușchii cusuți după prima operație au cedat, iar intestinele au început să iasă din cavitatea abdominală și să se stranguleze.Femeia a fost reoperată de urgență, dar nici atunci starea pacientei nu s-a îmbunătățit. Așa că pe 13 noiembrie a fost supusă unei tomografii computerizate.

foarfece uitate burtă gheorghe ștefan medic
Sursa: Libertatea.ro

Potrivit concluziilor examenului CT, publicate de ziarul „Libertatea”, în corpul pacientei au fost descoperite „două corpuri străine radioopace (foarfece) cu diametrul axial de 158 mm în cavitatea abdominală: hipocondru drept și fosa iliacă dreaptă”.

O foarfecă se află în zona ficatului, iar cealaltă în zona apendicului.foarfece uitate burtă gheorghe ștefan medic
Gheorghe Ștefan. Sursa: Libertatea.ro

Bolnava cu două foarfece uitate în abdomen a fost operată pentru a treia oară, la trei săptămâni după a doua intervenție, tot de doctorul Gheorghe Ștefan, pentru îndepărtarea „corpului străin restant intraabdominal”.

Potrivit surselor medicale citate de juraliști, chirurgul Gheorghe Ștefan operează laparoscopic, deși nu deține atestat pentru chirurgie laparoscopică.

În plus, mai arată sursele, medicul Gheorghe Ștefan a avut și el o problemă medicală (o dezlipire de retină la ochiul stâng rezolvată abia în septembrie 2018), care i-a afectat capacitatea profesională. Deși conducerea spitalului știa de această problemă, pacienții nu au fost informați și au fost puși astfel în pericol.

Sursa