Videoclipul cu Trump care declară că soldaţii vor împuşca migranţii, postat de armata Nigeriei drept răspuns la acuzațiile privind folosirea forței împotriva protestatarilor pașnici

Videoclipul cu Trump care declară că soldaţii vor împuşca migranţii, postat de armata Nigeriei drept răspuns la acuzațiile privind folosirea forței împotriva protestatarilor pașnici


Armata Nigeriei a postat un videoclip cu preşedintele american, Donald Trump, declarând că soldaţii vor împuşca migranţii care aruncă cu pietre pentru a justifica deschiderea focului asupra unor protestatari şiiţi săptămâna aceasta, scrie The Guardian, citat de news.ro.

În videoclip, Trump avertizează că soldaţii de la graniţa cu Mexicul ar putea deschide focul asupra migranţilor care aruncă cu pietre în ei, încercând să traverseze ilegal graniţa.

„Nu vom accepta acest lucru. Vor să arunce cu pietre în armata noastră, armata va răspunde. Le-am spus să considere pietrele ca fiind o puşcă. Când ei aruncă pietre aşa cum au făcut cu armata mexicană, eu le spun să le considere ca fiind o puşcă”, a afirmat Trump în videoclipul postat joi.„Vă rugăm să vă uitaţi şi să trageţi concluziile”, a afirmat armata într-o postare pe contul său oficial de Twitter.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Nigeria, John Agim, a declarat pentru AFP că armata a postat videoclipul ca răspuns la afirmaţiile conform cărora forţele de securitate au acţionat ilegal.

Mişcarea Islamică a Nigeriei (IMN) a informat că 49 de membri ai săi au fost ucişi după ce armata şi poliţia au deschis focul asupra oamenilor care mărşăluiau în capitala Abuja. Este vorba de şase morţi, a informat Armata.

Amnesty International a comunicat miercuri că are dovezi puternice conform cărora poliţia şi soldaţii au folosit arme automate împotriva membrilor IMN şi că au ucis în jur de 45 de persoane, „o folosire inadmisibilă a forţei de către poliţie şi soldaţi”.Ambasada Statelor Unite din Nigeria a informat joi că este îngrijorată şi a cerut o investigaţie.

„Videoclipul a fost postat ca reacţie faţă de acuzaţiile Amnesty International privind folosirea forţei împotriva protestatarilor paşnici. Nu numai că ei au folosit pietre dar aveau cocktailuri Molotov, macete şi cuţite, aşa că, da, îi considerăm ca fiind înarmaţi”, a declarat Agim.

Nigeria este împărţită între musulmani, în nord şi creştini, în zona de sud. Experţii au avertizat guvernul că un răspuns dur riscă să nască conflicte.

Liderul IMN, Ibrahim Zakzaky, este reţinut din 2015, după ce o intervenţie a armatei a ucis 300 dintre susţinătorii săi care au fost îngropaţi apoi în gropi comune, conform unor grupări pentru drepturile omului.Joi, 100 dintre cei 400 de membri IMN arestaţi de poliţie luni au fost puşi sub acuzare pentru „rebeliune, perturbarea ordinii publice”, conform unui oficial al tribunalului din Abuja.

Sursa Foto: Premiumtimesng.com

SURSA